što je Održivi život?

Moguće je postaviti pitanje „Volimo li mi uopće našu djecu?“. Jer ako je volimo, zašto trošimo više nego što nam je potrebno, zašto zagađujemo kao da živimo jedan život i samo za sebe, što im mi dajemo kao iskustva i što im ostaje? Današnja djeca rađaju se u svijetu u kojem ne postoji gotovo nijedna slavina pitke vode bez mikroplastike i nanoplastike, u kojem rijetko koje polje nije tretirano pesticidima i ostalim kemikalijama, rijetko koja šuma nije osjetila posljedice prekomjerne sječe, rijetko koja plaža nije zaprljana plastičnim otpadom, u kojem je rijetko koji dom opremljen održivom i čistom energijom i u kojem rijetko koja obitelj podaruje svom djetetu svoje vrijeme, a ne tablet i smartphone.

Održivi Život odnosi se na svjestan i prisan način života koji podrazumijeva bivanje i razvoj, u kojem se raspoloživim resursima zadovoljavaju ljudske potrebe bez ugrožavanja prirodnih sustava (ili ekosustava), procesa, životnih sredina, a čime se osigurava trajno postojanje svih živih organizama na planetu. Održivi Život ne predstavlja novi koncept, već koncept koji je društvo napustilo. Ovo je ponovni preporod, nova strategija, svojevrsna renesansa društvenog razvoja, integralni ekonomski, tehnološki, socijalni i kulturni razvoj radi ostvarivanja balansa, podizanja prisnosti i potpunog ostvarivanja osobnosti svake individue, u sadašnjosti i u svim generacijama koje predstoje.

Došlo je vrijeme za sustavnu promjenu i pitanje „Zašto ja uopće živim?“. Zbog stanja na računu, lajkova na slikama i statusima, uvriježenih društvenih normi, stvari koje se moraju činiti jer to tako svi rade ili zbog osobnih iskustava, malih stvari, trenutaka u kojima zastaje dah, osmijeha i momenata u kojima se osjećamo kao dio ove velike cjeline koju nazivamo planet Zemlja.

Ako jedna stanica u našem tijelu počne raditi samo za sebe, mi tu stanicu u medicini nazivamo tumorskom stanicom ili rakom. Sad zamisli ovaj planet kao jedinstveni organizam koji on zapravo i jest. Ljudi su isto svojevrsne stanice na ovom planetu. Nije li globalno naše ponašanje na planetu isto ponašanju tumorske stanice?

Održivi Život je simbioza i harmonija, mali raj, ali ne na nebu, nego ovdje sad gdje jesmo u ovom trenutku.