TVOJI PRVI KORACI

korak 1: svijest

Osvijesti što se trenutno događa na planetu, educiraj se o problemu s plastikom u morima, kako eksploatiramo planet, gdje i radi čega nam nestaje šuma, što se događa s klimatskim promjenama, gdje i kako otpremamo naš otpad, zašto je gotovo sva voda u svijetu zagađena mikroplastikom, zašto je koralj u izumiranju, kojom se brzinom smanjuje fitoplankton koji proizvodi većinu našeg kisika koji dišemo itd.

korak 2: namjera

Primijetio/la si da često ljudi posjeduju znanje, no ipak ga ne primjenjuju. To je zato što nedostaje jedan ključni element koji nazivamo „namjera“, a ide savršeno uz razvoj svijesti. Možemo je nazvati i spremnost ili volja, ali bitno je da znaš da ona predstavlja stanje svijesti. Zapamti, svijetu u ovom trenutku ne trebaju „sanjari kraja“, nego „vizionari rješenja“. Zato pusti misli, „ono što drugi kažu i rade“, pusti sva pitanja i stalno traženje razloga i objašnjenja, i otvori se s koferom punim namjere. Nema „dolje“ i ne gledaj unazad. Ne boj se, imat ćeš sve što si imao/la i prije. Možda i više. I, molim te, prvenstveno na apsolutno sve gledaj s velikom dozom humora.

korak 3: posljednji pozdrav

U ovom koraku iz svoje svakodnevice izbacuješ proizvode i njihova pakiranja koji su za jednokratnu upotrebu, ekološki neprihvatljivi, a koji imaju svoje alternative. Tu pripada sva plastika, kao što su plastične vrećice, plastični tanjuri, drugo plastično posuđe, plastični pribor za jelo, slamčice, plastične čaše, čaše za coffee to go i njihovi poklopci, mokre maramice, plastični štapići za uši i plastične boce. Ovom popisu pripada i pakiranje hrane iz dostave (polistiren ili tzv. „stiropor“). Kako su opušci također plastika, u prirodi jedan opušak zagadi i do 500 litara vode, bacanje čikova u more ili u prirodu od sada više nije dio tvog života.

Evo ti mali podsjetnik što čime zamijeniti:

Jedan od najnepotrebnijih izuma – tzv. plastična vrećica

Znaš li da se globalno samo 1 od 200 plastičnih vrećica reciklira? Znaš li da jedna plastična vrećica u prirodi stoji i do 1000 godina? Znaš li da broj plastičnih vrećica koje se godišnje u svijetu iskoriste iznosi 500 000 000 000?!

Alternativa:

Platnena vrećica, vrećica za višekratnu upotrebu ili ponovno korištenje stare plastične vrećice. Uglavnom, nemoj bacati vrećicu nakon njezine jednokratne upotrebe. Nemoj više uzimati nove plastične vrećice!

Plastični tanjuri

Alternativa:

Ponesi svoj tanjur ili eventualno papirnati, drveni, kompostabilni tanjur.

Plastični pribor za jelo

Nije li ludo da smo prednost višekratnog korištenja dali metalnoj žličici koja u moru traje nekoliko desetljeća i ne zagađuje. Ipak, plastičnu žličicu bacamo koju dobijemo sa svakom kavom, sladoledom i sličnim bacamo odmah a ona u moru traje više od 1000 godina tijekom kojih može naškoditi morskom životu i u konačnici nama samima.

Alternativa:

Ponesi svoj pribor ili eventualno drveni, kompostabilni pribor za jelo, ili pribor za višekratnu upotrebu, kao što je metalni pribor.

Plastična slamčica

Zar ti je ovo stvarno potrebno? I mojito voli biti bez slamke.

Alternativa:

Nemoj koristiti slamčicu ili eventualno koristi papirnatu, drvenu, kompostabilnu slamčicu ili slamčicu od bambusa.
Nosi svoju slamčicu od bambusa i čisti je prokuhavanjem u vodi.

Plastična čaša

Ne postoji vrsta plastike koja ne otpušta štetne sastojke u hranu i piće. Postoji samo prihvaćena razina štetnih sastojaka koje otpušta.

Alternativa:

Ponesi svoju čašu ili eventualno čašu za višekratnu upotrebu ili kompostabilnu čašu. U ovom slučaju razmišljaj VIŠEKRATNO, a ne JEDNOKRATNO.

Papirnata ili plastična čaša coffee to go s poklopcem

Znaš li da obična papirnata čaša za kavu ili čaj na sebi ima sloj polietilena, odnosno plastike?

Alternativa:

Ponesi svoju šalicu ili eventualno kompostabilnu čašu s kompostabilnim poklopcem. Uvijek reci konobaru ili konobarici “Molim Vas bez poklopca!”.

Plastične boce

Cijeli EU ima pitku vodu. Zašto bi netko kupovao flaširanu vodu? Voda se može kupiti i u staklenim bocama! Nabavi filter s aktivnim ugljenom i filter za mikroplastiku i nosi svoju vodu sa sobom.

Alternativa:

Staklene boce, boce za višekratnu upotrebu.

Mokre maramice

Znaš li da su mokre maramice većinom plastika (poliester) i da završavaju u moru kroz naše WC školjke? Postoji i mokri WC papir, ista stvar samo od papira i stoji na policama naših drogerija.

Alternativa:

Mokri toaletni papir, isto izgleda samo što nije od poliestera ili polipropilena, nego od kompostabilnog papira.

Štapići za uši

Znaš li da su jedan od najčešćih oblika plastičnog otpada na našim plažama štapići za uši? Hrvati vole čistiti uši i bacati štapiće za uši u WC školjku.

Alternativa:

Nemoj čistiti uši jer to nije zdravo, uši se čiste same, ili eventualno kupi štapiće za uši sa štapićem od papira ili drveta u našim drogerijama.

WC papir

Znaš li da se ruše najstarije prašume za proizvodnju novog WC papira? Znaš li da gubimo tri nogometna terena šuma po minuti zbog sječe?

Alternativa:

100 % reciklirani WC papir iz naših drogerija kao što su DM ili Müller.

Uobičajeni stereotip I: „Dajte mi jedan cafe latte mocachino sa sojinim mlijeko, jer sam intolerantan na laktozu, u čaši coffee to go jer idem đogirati.“

Uobičajeni stereotip II: „Ne stignem kuhati kod kuće pa naručujem dostavu.“, „Ne stignem sjesti i pojesti u restoranu pa naručujem dostavu.“

Tvoj je izbor ako nisi imao vremena za kuhanje. Stres je neprijatelj tvog zdravlja. Uzmi vremena za sve. Ništa nikad nije toliko bitno da ne stigneš normalno pojesti. A priroda ne bi trebala patiti zbog tvojih prohtjeva.

Pogledaj ovaj album s korisnim informacijama udruge TERRA HUB “Alternativa štetnim vrstama plastike“.

Čestitam, u svojem životu više nemaš ovakvoga smeća.

korak 4: strpi se

Bit će ti potrebno strpljenje jer u tvom društvu neće svi primjenjivati iste promjene. Imaj na umu da i razvoj svijesti ima svoju evoluciju i tempo za svaku osobu individualno. Nemoj biti nametljiv i dijeli informacije samo ako netko priđe tebi. Trebat će ti i strpljenja za samoga sebe jer se nećeš uvijek sjetiti odbiti plastičnu čašu, vrećicu i slično. Nemoj se gristi, krivnja ne vodi nikud, pogled unaprijed, osmijeh i hrabrost otvaraju sva vrata.

korak 5: koliko ti energije stvarno treba?

Čuo si da nam prijeti klimatska kriza? Svjetske znanstvene i istraživačke institucije nam daju 30 – 50 godina. Neke više, neke manje. Ovaj je period velik test za čovječanstvo, ali mi vjerujemo da je moguće stvoriti održivi Život. I zato smanji grijanje u zimskim mjesecima na 20 °C – 22 °C, u noći ili kad te nema na 17 °C ili nešto manje. Nemoj grijanje gasiti u potpunosti jer će ti drugi dan trebati još više energije da ponovno zagriješ hladne zidove. Ljeti više ne koristi klimu ili ju stavi na 25 °C – 27 °C. Ali najbolje bi ipak bilo da je ne koristiš. Zatvaraj prozore zimi i ljeti ako griješ ili hladiš. Koliko ti često treba auto? Šeći više i koristi bicikl. Imaš vikendicu i agregat na benzin? Razmisli o malom solarnom fotonaponskom sustavu za proizvodnju električne energije. Biraš auto? Uzmi onaj hibridni koji troši manje. Zapamti, ne biramo samo na izborima svake četiri godine, nego i svaki dan kad stojimo ispred police u trgovini.

korak 6: koliko ti stvari zapravo treba?

Znaš li da je za sve ljude na ovom planetu već proizvedeno dovoljno odjeće, obuće i hrane? Nemoj kupovati novo, nego posjeti second hand shop. U zemljama EU-a postoje trgovine u kojima možeš nabaviti sve za sebe, i za bebe, od odjeće do opreme, od roditelja koji to više ne trebaju. Posuđuj, kupi rabljeno, popravi što možeš ili uredi i upcycleaj.

Pogledaj ovaj primjer socijalne zadruge Humana Nova koja od starih komada odjeće pravi nove, uz to zapošljava društveno isključene osobe.

U svijetu je već proizvedeno dovoljno za sljedećih nekoliko generacija. Ne kupuj novo nego kupuj i koristi već gotove ili rabljene stvari.

korak 7: evo rutine

Ovo sve iznad postao je mačji kašalj. Vrijeme je da proučiš što se nudi u tvom gradu. Veći shopping centri pružaju mogućnost kupnje u rinfuzi, jedino što ćeš morati ponijeti svoje vrećice jer su većinom dostupne samo plastične. Također, u njima možeš kupiti gotovo sve povrće, a da nije u plastici ili nekom drugom pakiranju. Ponesi svoje vrećice za vaganje ili izvaži povrće bez vrećice i naljepnicu zalijepi na jednu rajčicu. Neki vole naljepnice naslagati po ruci, a negdje ćeš, gdje se važe na blagajni, sve povrće rasuti po blagajni. Ne boj se, u nekoliko godina prakticiranja ovog nikad nije bilo ljute blagajnice ili ljutog blagajnika. Upoznaj se s izborom hrane i stvari u supermarketima. Primjerice, u našim supermarketima često postoji 10 tipova riže, gotovo svi su u papiru te unutra u plastici, no dvije su marke, „Naturel“ i „Zlato polje“, samo u kartonu koji je biorazgradiv i kompostabilan uz isti rok trajanja.

Vidi primjere nekih od hrvatskih trgovina s mogućnosti kupnje u rinfuzi, Špeceraj i Greencajg u Zagrebu i Špajza u Rijeci.

korak 8: moraš se ipak prati

Kozmetika ti čini još 50 % tvog plastičnog otiska. Odi, primjerice, u DM ili Müller i vidjet ćeš novu paletu proizvoda koji će tvoju kuhinju i kupaonicu transformirati u održiviji prostor. Industrija nikada neće biti toliko zdrava kao prirodna kozmetika iz kućne radinosti, no i to je početak. Naravno, postoje i trgovine prirodne kozmetike. Ali i ako ih nema u tvom mjestu prebivališta, uvijek negdje ima DM u blizini. DM i Müller nude tvrde šampone (shampoo barove), koji su u kartonsko-aluminijskom pakiranju, prirodne sapune u papiru, četkice za zube od bambusa, sredstva za čišćenje kuhinje, kupaonice, za pranje suđa i rublja s ekocertifikatom u pakiranju od 100 % reciklirane plastike, papira ili kompostabilne plastike. Također, kupi kompostabilne biorazgradive vreće za smeće iz DM-a, reciklirani toaletni papir itd. Na slici ispod je jedan od proizvoda u paleti prirodne kozmetike osobe koja upravo ovo sad piše.

Sapun koji vidiš na slici napravim za sat vremena i traje mi otprilike godinu dana (perem se svaki dan). Cijena izrade sapuna je oko 150 kn. Samouk sam i već 10 godina proizvodim svoj sapun za tijelo, sapun za lice, sapun za kosu, sapun za pranje suđa, dezodorans, labelo, masti i kreme za tijelo, pastu za zube, kremu i mast za sunce, i sve što još zatreba. Ovo mi ni približno nije glavna okupacija u životu, nego kad mi nešto treba, to i napravim. Život mi je na ovaj način puno jeftiniji i imam puno više vremena. Marko Capek, autor Održivog Života

korak 9: ne možeš stati

Ok, onda je vrijeme za DIY (eng. Do It Yourself ilitiga „uradi sam“). Trebaju ti novi skillovi.
Ipak ti još uvijek u frižideru mlijeko i jogurt stoje u plastici? Jesi li kad pomislio da sam napraviš jogurt? Trebaju ti jedna žlica gotovog jogurta i mlijeko i svaki dan možeš proizvoditi svoj jogurt. Ili ti je možda i dosta mlijeka?

Mlijeko je danas u nekim zemljama EU-a izbačeno iz piramide prehrambenih sastojaka jer se ispostavilo da ipak nije zdravo. Čak je dokazano da tjera kalcij iz kostiju, a ne da ga nadograđuje. Stvoreno je za mlade krave koje doje!

Napravi svoje lješnjakovo mlijeko. U vodu stavi lješnjake ili bademe u omjeru 1 : 4 (1 šalica lješnjaka : 4 šalice vode), miksaj dok ne dobiješ gustu bijelu tekućinu, kao što je mlijeko. Kad se izvježbaš, možeš dobiti i pjenicu za kavu. Nemoj kupovati tetrapak zobenog, kokosovog, bademovog, lješnjakovog mlijeka i slično. Ta mlijeka nemaju ni 2 % zobi, badema ili drugog unutra, preslatka su, nezdrava i tetrapak je plastika. Kvaliteta domaćeg mlijeka daleko je bolja. Pogledaj naš kutak s receptima i prirodnom kozmetikom i napravi svoju nutelu, svoju pastu za zube, svoj dezić, svoje labelo, svoju kocku za masažu, svoju mast za sunce, svoje ulje za lice itd.

korak 10: poludio si

Tvoji prijatelji ne žele s tobom na kavu. Počeo si živcirati sve. Smiri se, već si jako puno učinio. Sjeti se, strpljenje. Ne nameći nikome ništa, živi svoj život, budi primjer i udijeli informacije samo ako se to od tebe traži. Budi aktivan u svojoj zajednici i pomogni drugima da shvate i nauče. Educiraj, ali ne nameći.

korak plus : ok, neka ti bude

Ima toliko toga što mi danas uživamo, a što drugima oduzima komfor, novac, zdravlje ili život. Tvoj sljedeći korak je svjestan i prisan život u kojem tvoj izbor hrane i ostalih stvari čini veliku promjenu.
Jesi li ikada čuo/la za pravednu trgovinu ili fair trade? To je naziv za oblik nadzirane trgovine pri kojoj su cijene za proizvode koje se plaćaju proizvođačima obično više od cijena na svjetskom tržištu. (izvor: Wikipedia) Na taj se način proizvođačima želi omogućiti veći i pouzdaniji prihod u odnosu na konvencionalnu trgovinu. Drugi put kada biraš odjeću, kavu, kakao ili čokoladu, potraži oznaku Fair Trade (ili neku sličnu njoj) na proizvodu.
Mi jako lijepo živimo dok zemlje u razvoju proizvode našu odjeću, elektroniku te proizvode koje toliko volimo jesti i piti. Ti ljudi većinom žive prikovani uz radni stol u nehumanim uvjetima za mjesečnu plaću u visini jedne naše kave na špici subotom.
Voliš li Nutellu, čips, kekse? Uh, da te malo rastužimo. Jedan od najvećih ekoloških problema današnjice je rušenje prašume zemljinog tropskog pojasa zbog sadnje palmi za proizvodnju palminog ulja koje svi ovi proizvodi sadrže. Na taj se način sadi i soja pa vegetarijanci i vegani, oprez! Problem je taj što se prašuma ruši nekontrolirano i paljenjem te u samom paljenju pogibaju velike obitelji životinjskog i biljnog carstva, a posebice vrste u izumiranju kao što su čovjekoliki majmuni orangutani. Najveća opasnost za orangutane i njihov najveći neprijatelj trenutno je industrija palminog ulja. Palmino ulje nalazi se u velikom dijelu kozmetičkih proizvoda.
Održivi Život ne nameće niti ne propovjeda režime prehrane. Čini što želiš, ali čini to prisno. Ipak, bitno je spomenuti mliječnu i mesnu industriju. Zamisli da si krava i da te netko kao malu upita: „Želiš li živjeti i proizvoditi mlijeko, a mi ćemo ti ubiti sljedeće nekoliko djece ili želiš da te odmah zakoljemo?“ Krava bi odgovorila: „Molim vas, učinite ovo drugo.“ Ako proučiš na koji način mi danas držimo i tretiramo životinje za hranu, vidjet ćeš da smo toliko zastranili od toplih, suosjećajnih, prisnih bića te bića kojima je lov bio svetinja, a ne sport i ovo što činimo danas. Ovo što se danas događa naziva se stanjem „bolesti“ i naše je ponašanje većinom slično virusu, a ne čovjeku. Ako možeš, izbaci iz svoje prehrane mlijeko, mliječne proizvode i meso ili kupuj od malih proizvođača i od seljaka.

mislim da je vrijeme da zasadiš svoj mali vrt..