Bor za Božić

Uvod

Božić je festival rođenja, i festival Života. Naši preci bojali su se kraćih hladnih dana koji dolaze sa zimom. Nisu znali hoće li tu zimu preživjeti i hoće li dani opet postati duži. Zbog toga su okitili živo zimzeleno drvo u svojem dvorištu ili su unijeli jednu granu zimzelena u svoj dom. Grana je cijelu zimu bila zelena, a oni su imali nadu da će sve biti dobro, da će i oni, isto kao i grana, preživjeti.
Ovo je izvorna tradicija Božića. Božić je festival Života i do prije nekoliko zadnjih generacija nitko nikad nije sjekao drvca!
Ljudi se griju na drva i za to ih moraju posjeći. Ljudima drvo služi kao građevinski materijal. Postoje primjene koje su prioriteti ali rušiti drvce radi ukrasa nije prioritet. Ova ideja Božićnog drvca predstavlja staru i drevnu tradiciju unošenja jedne grane zimzelenog drvca kao simbol Života. Možete koristiti donje grane smreke, čempresa, bora itd. Donje grane ionako znaju predstavljati problem vlage, često smetaju i neće naškoditi drvcu. Kao dno koristite staklenku, metalni držać, lonac ili neki stari panj koji imate.

Da bi našao sve što ti treba moraš prošetati šumicom. Sjeti se disati svjesno! 

Što ti treba?

  • grana zimzelenog drvca
  • očišćena grana ili štap
  • podloška za bor ili tegla ili staklenka ili stari panj
  • metalna žica
  • ukrasi

Pribor: škare, vrtne škare, kliješta

Potrebno vrijeme

30 min

Gdje u nabavku?

  • lokalni park, tvoj vrt ili šumica (budi skroman i uzmi samo koliko ti treba)

Korak 1

Ovaj dio je jednostavan ali i kreativan. Priroda je puna ukrasa a plastični i nisu baš ekološki. No, bitno je da koristiš ono što već imaš. Ako uzimaš grane od živoga bora, jedna će biti dovoljna. Uzmi od bora, smreke, jele ili tuje ali uzmi samo malo, donje grane i onoliko koliko treba. Možeš uzeti suhu granu, pa iskoristiti još zeleni dio na njoj.

Korak 2

Za podložak uzmi teglu, napuni je šumskim grančicama, češerima ili što ti se sviđa. Možeš koristiti i tegle za krastavce ili stari panj. Koristi ono što već imaš. Odreži štap za drvce na željenu dužinu. Sa žicom postepeno pričvrsti grane do vrha štapa.

Korak 3

Posluži se kliještima kombinirkama da učvrstiš žicu što bolje. Izgradi svoje drvce na željenu visinu i debljinu. Diši svjesno i budi nasmijan.

Korak 4

Vrh ostavi ravan, dodaj mu zvijezdu ili ga savini u vilinski vrh. Na tebi je. Čestitam, na ovaj način u svoj dom unio si živu granu bora koja miriši a nisi pritom srušio drvce.

Sretan Božić!