DOMAĆA NUTELA

Uvod

Domaća nutela je 1000 puta zdravija i bolja od kupovne. Kratko i jasno. Palmino ulje? Znaš li da Nutella, Lino Lada, čips i jako puno proizvoda koje konzumiramo svaki dan sadrže palmino ulje? Rijedak je ekološki i održiv uzgoj palminog ulja. Zbog palminog ulja ruše se i pale prašume te se drastično smanjuje broj čovjekolikih majmuna kojima je to dom. Čovjekoliki majmuni stradavaju tijekom paljenja šuma. Proizvodnja palminog ulja ima ekološki štetan utjecaj na lokalitet u kojem se nalazi. Pa su tako rijeke često pune crnila, pesticida, glifosata i ostalih kemikalija kojima u njima nije mjesto. Šume nam trebaju! U konačnici, prava Nutella sadrži svega nekoliko posto lješnjaka te 58 % šećera, dok ovaj naš recept većinom sadrži samo lješnjak i nutela je puno, puno, puno zdravija.

Što ti treba?

  • 50 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 50 g kakao maslaca
  • 2 jušne žlice visokokvalitetnog kakaa u prahu
  • 220 g lješnjaka (jezgre)
  • ⅓ štapića vanilije
  • prstohvat soli
  • med ili agavin sirup ili javorov sirup

Pribor: vaga, mikser (blender), veća i manja posuda za „duplo“ kuhalo

potrebno vrijeme

30 min

Gdje u nabavku?

korak 1

Stavi lješnjake u zagrijanu pećnicu (180 °C) na nekih 8 minuta. Mi često koristimo i zrnje kakaa kao zdravi dodatak, no nije nužan. Ako koristiš zrnje kakaa kao dodatak nuteli, i njega stavi u pećnicu zajedno s lješnjacima. Nije potrebno koristiti papir za pečenje. Papir za pečenje često je papir s presvlakom od silikona i za ovo nije potreban.

korak 2

Lješnjake nakon pečenja stavi u krpu i po stolu ih „rolaj“ kroz ruke, kako bi se skinule ljuskice. Nije nužno da se lješnjaci potpuno očiste. Ako si pržio/pržila i kakao, prstima skini ljuskice sa zrnja kakaa.

korak 3

Stavi veći lonac na manji lonac. U donji lonac stavi vodu i zagrij ju do ključanja. U gornji lonac stavi kokosovo ulje i kakao maslac i otopi ih. Nemoj zagrijavati više nego što je potrebno. Napravio/la si „duplo kuhalo“. TIP: Malu količinu vode prvo zagrij u kuhalu za vodu, zatim je prelij u manju posudu na plinskom štednjaku. Na taj način trošiš manje energije za zagrijavanje vode. Nemoj grijati ulje i mast na direktnoj vatri.

korak 4

Stavi apsolutno sve u mikser/blender i blendaj dok ne dobiješ što finiju masu (ovisno o kvaliteti miksera/blendera). Štapić vanilije prereži po sredini i po dužini i samo drugom stranom noža postruži njegov sadržaj. Nemoj blendati cijelu mahunu vanilije.

korak 5

Dodaj med ili agavin sirup ili javorov sirup ili ksilitol (brezin šećer, za dijabetičare) da zasladiš. Na ovu količinu mi dodajemo oko dvije jušne žlice agavinog sirupa, no netko možda voli slađe. TIP: Dodaj prstohvat soli, stvarno jako malo, samo da pojačaš okus. Znaš li da je sol prirodni pojačivač okusa? Zato ga koristimo.

korak 6

Uzmi stare staklenke koje čuvaš, prelij u njih nutelu i odmah ju probaj dok je još topla! Nemoj zaboraviti ispeći svoj kruh jer je ono što se nudi u trgovini rijetko zdravo. Čestitamo, napokon imaš zdravi slatkiš!

uživaj!