Lips & Cheeks (kremasto rumenilo)

Uvod

Svakodnevna upotreba šminke na licu može dovesti do preopterećenja za našu kožu a okoliš isto nije baš najsretniji kad se radi o industrijski proizvedenoj šminki. Zatvorene pore, starenje kože, alergijske reakcije, masna ili suha koža samo su neke od nuspojava redovitog korištenja šminke. Neki sastojci komercijalnih proizvođača su svrstani kao kancerogeni. Sve to naravno ispiremo a toksini s naše kože tako ulaze u naša mora i naše tlo. Zato ti donosimo recept za rumenilo za lice na bazi prirodnih sastojaka koji će tvojem licu dati rumene obraze, zdravu boju i ugodno, blagu, laku teksturu.

Što ti treba?

Recept za nekoliko kutijica:

 • 15 g pčelinji vosak
  (sojin vosak, kakao maslac kao zamjena za vegane, no u tom slučaju potrebno je veća količina) 
 • 10 g ekstra djevičansko kokosovo ulje
 • 5 g shea maslaca (karite)
 • 20 ml ekstra djevičanskog ulja jojobe
 • 5 ml neko drugo ulje kao primjerice ekstra djevičanskog ulja badema ili makadamije
 • cikla u prahu i mica bojilo za dekorativnu kozmetiku

Pribor: štapić za miješanje, žlica, dvostruko kuhalo (posuda na drugoj posudi u kojoj lagano ključa voda), sito

Potrebno vrijeme

30 min

Autori

Eva i Jana Topić

Savjeti:

 • Ako želiš veganski proizvod možeš zamijeniti pčelinji vosak s drugim voskovima koji mogu na kožu kao primjerice sojin vosak, ili možeš staviti i kakao maslac. U slučaju maslaca morati ćeš smanjiti druga ulja i povećati količinu kakao maslaca jer se on ne stvrdne kao pčelinji vosak.
 • Ako ti konačni proizvod bude pretvrd ili premekan ponovno ga rastopiš i dodaš još voska ili ulja i maslaca do željene razine kvalitete.
 • Ciklu u prahu dodaješ po osjećaju i prema željenom intenzitetu boje. Ako ne želiš rumenilo nego neku drugu nijansu boje ili boju kože, u trgovinama za izradu prirodne kozmetike postoje specijalne mineralne boje za šminku (primjerice mica bojila za dekorativnu kozmetiku). Morat ćeš malo eksperimentirati da dobiješ svoj ton i nijansu koju želiš.

Gdje u nabavku?

 • ekstra djevičansko kokosovo ulje, shea maslac, kakaov maslac – Tvornica zdrave hrane
 • shea maslac, ekstra djevičansko ulje jojobe, badema, avodaka itd., eterična ulja – Tehnoproces, Kemig
 • pčelinji vosak – lokalni proizvođači, Tehnoproces, Kemig,
 • mica bojila za dekorativnu kozmetiku, mineralna bojila za dekorativnu kozmetiku – Tehnoproces, Kemig,

Korak 1

Stavi veći lonac na manji lonac u kojem ćeš zagrijavati vodu (tzv. „duplo“ kuhalo) i pomoću vodene pare lagano rastopi vosak, masti i ulja. Kreni prvo s pčelinjim voskom. Njemu treba najviše. Kad se on otopi dodaj shea maslac, potom kokosovo ulje a zatim ostala ulja. Kad se sve rastopi prestani grijati i skini veći lonac s lonca s vrućom vodom. Ne zagrijavaj više nego što je potrebno. 

Korak 2

Uzmi prah cikle i mica bojilo za dekorativnu kozmetiku i profiltriraj ih kroz sito. Dodaj mješavinu bojila polagano uz miješanje da se ne stvaraju grudice. Možeš ga i malo prethodno izmiksati u malom mikseru za kavu da usitniš sve grudice. Miješaj dok ne dobiješ željenu teksturu i boju. Stavi jednu kap gotovog proizvoda da se ohladi i probaj da li si zadovoljan i zadovoljna. Uživaj i ne zaboravi, lijep si i lijepa si samim time što postojiš. Ovo su samo mali bonusi.

uživaj!