Meditacija za usporavanje biološkog starenja

Uvod

Znaš li što su telomeri? Znaš li što je telomeraza? Telomeri su krajevi naših kromosoma, koji sprječavaju njihovo sljepljivanje i omogućuju pravilnu replikaciju kromosoma. Drugim riječima, oni su nam potrebni kad se dijele naše stanice. Kad se naše stanice prestanu dijeliti nastupa smrt. Telomeraza je enzim koji je odgovoran za sintezu telomera. Telomeri se povezuju sa starenjem naših dragocjenih tijela jer se svakom podjelom stanica oni troše. Telomere u tijelu obavljaju sličnu zadaću kao i plastični vrhovi žniranaca – sprječavaju da se osjetljivi kromosomi, koji sadrže sve naše genetske informacije, ‘razmotaju’ i time uzrokuju nepredviđene mutacije. Znanstvenici su otkrili da meditacija i praksa svjesnog disanja i bivanja mogu produljiti život telomera tako da aktiviraju telomerazu koja ih “popravlja”. Ovo je prilika da produljimo svoj život, dignemo imunitet te da živimo puno bolji oblik sebe. Uz sve to besplatna je i već toliko puta provjerena. Ako sumnjaš, ove informacije dolaze iz svijeta znanosti. 

Što ti treba?

  • malo vremena, 10 minuta ili više,
  • mjesto za sjesti ili leći ili stati,
  • volja i namjera!

potrebno vrijeme

10 min ili više po želji

Što dobivaš?

  • započet češ proces iscjeljenja svih svojih stanica,
  • biti češ više u trenutku,
  • znati češ se intuitivno kretati kroz Život i intuitivno donositi odluke,
  • nestat će s vremenom strah, krivnja, sram, depresija,  tuga, apatija,
  • postati češ zdravija i bolja osoba,
  • više češ se htjeti smijati, 
  • možeš ovu meditaciju iskoristiti kao moćnu vizualizaciju stvarnosti i budućnosti (kreiranja svoje i zajedničke stvarnosti).

Korak 1

Sjedni ili legni ili stani u ugodnu poziciju. Zatvori oči. Isključi misli. Kako? Prebaci pažnju na dah. Neka je dah malo dublji i duži. Ako ti krenu misli, samo prebaci pažnju nazad na dah. Zatim, prebaci pažnju na područje oko srca i srce. Prebaci se u srce.

Korak 2

Imaš osjećaj da i dalje nalaziš u glavi? Ne brini. Ovo je normalno. Pomaže sljedeće. Stavi ruke u molitvenu pozu i s njima dotakneš prsni koš. Sad osjeti jednu ili više od sljedećih stanja: Zahvalnost za Sebe i sve oko sebe, Divljenje za Sebe i sve oko sebe, Suosjećanje za sve, Ljubav prema svemu. Ako treba zamisli voljenu osobu. Ovo su stanja koja nastaju direktno u Srcu. Drži fokus na područje srca.

Korak 3

Reci sam sebi: “Ja sam dobro. Ja sam sretna/sretan. Ja sam na miru. Ja sam voljena/voljen.” Ponavljaj to neko vrijeme i fokusiraj se na područje srca.

Korak 4

Zamisli tri situacije i u njima boravi neko vrijeme. Zamisli osobu koju voliš preko puta sebe. Zamisli da se iz tvojega srca šire “zrake” ljubavi i reci joj: “Ti si dobro. Ti si sretna/sretan. Ti si na miru. Ti si voljena/voljen.” Ponovi to isto za osobu prema kojoj nemaš povezanost kao primjerice poštar ili prodavačica u trgovini. Zatim ponovi isto za osobu ili osobe s kojima imaš konflikt.

Korak 4

Cilj je postići stanje blagostanja, svjesnosti, ispunjenosti ljubavi prema svemu, dragosti u bilo kojoj situaciji u životu i da to stanje u kojem smo sad boravili traje tijekom cijeloga dana. Ponovi meditaciju ujutro i navečer ili po želji preko dana. Trenutačni maksimum naših života računan preko teorije o duljini telomera je oko 125 godina. Umiremo prije zbog načina života. No zamisli ako svi ponovno aktiviramo telomerazu i popravljamo telomere? To bi nas dovelo i preko 125 godina!

Uživaj u prisutnosti i u stvaranju!