Osvježivač zraka ili parfem

Uvod

Nakon 5 minuta koliko treba da uradiš svoj osvježivač zraka ili parfem dom će ti biti mirišljav, ugodan i zdrav, čak i zdraviji. Zašto? Svi vole lijepi miris i ugodan parfem. Ali jesi li ikada razmišljao što se u industrijskim osvježivačima nalazi? Što se nalazi u onim gel plastičnim kutijicama koje staviš u kupaonu koje se s vremenom smežuraju? Možda bolje i ako ne znaš. Ali evo ti idealan poklon za rođendane, Božić ili neku drugu prigodu. Možeš ih stavit u svoj dom, auto, apartman koji iznajmljuješ ili ih koristiš u prirodi da te štiti od uboda komaraca.
Osvježivači zraka iz trgovine u sebi ne sadrže samo eterična ulja nego i sintetska kemijska ulja, dolaze u pakiranjima kao što su plastika, aluminij, metal pod tlakom, punjeni plinom radi lakšega prskanja, u sebi sadrže aerosole, neke druge toksične sastojke koji raspršuju miris po prostoriji ili ubijaju neugodne mirise.
Mi u našem prostoru imamo uvijek tri varijante. Jedna je kraj kreveta s lavandom za lakši san, druga je u dnevnom boravku od jadranskog bijelog bora da se dnevni boravak pretvara u šumu, a treća je u WC-u na bazi citrusa i mente da neutralizira neugodne mirise. I stvarno radi, čak bolje od onih iz trgovine! Često koristimo ove osvježivače i parfeme u radionicama s djecom, a hit je bilo koja varijanta koja miriši na kolač.

Što ti treba?

  • staklena bočica od 100 mL
  • raspršivač za bočicu
  • 2 jušne žlice alkohola za čišćenje (75 – 95%)
  • eterična ulja po izboru
  • ohlađena prokuhana voda

Pribor: traktur

potrebno vrijeme

5 min

Gdje u nabavku?

korak 1

Pakiranje ovoga osvježivača ili parfema možeš ponovno koristiti. Reci prijateljima neka ti vrate bočice da ih opet napuniš! Prokuhaj malo vode i ostavi da se ohladi. U bočicu zapremnine 100 mL dodaj 2 jušne žlice alkohola. Funkcija alkohola je da rasprši molekule eteričnoga ulja u vodi kako ono nije topivo u vodi. Nakon toga dodaj ohlađenu prokuhanu vodu skoro do kraja bočice. Ostavi malo prostora za eterična ulja.

korak 2

Dodaj barem 30 kapi eteričnog ulja po bočici. Eterična ulja možeš i miješati. Mi stavljamo oko 60 – 80 kapi eteričnog ulja pa da miris bude intenzivniji, posebice onaj za primjenu u WC-u. Ovo možeš raditi i s djecom. Ali pazi da eterična ulja ne dođu u kontakt s očima, često preko prstiju. Tvoj omiljeni parfem je možda miks od preko 30 eteričnih ulja. Mirisi su kao slikarsko platno i tu kreativnosti nema kraja.

korak 3

Lavanda djeluje umirujuće, citrusi se jako osjete ali kratko traju, te su stoga dobri za primjene u WC-u zbog neugodnih mirisa. Upoznaj se malo s djelovanjem svakog eteričnoga ulja te samo kupuj 100% prirodna eterična ulja. Zapamti, mirisna ulja su sintetska, dobivena kemijskim putem. Naš osvježivač za WC sadrži limun (40 kapi), limunsku travu (10 kapi), naranču (10 kapi), mentu (10 kapi) i eukaliptus (10 kapi). Ako dodaš više eteričnoga ulja te ulja biraš tako da stvaraju miris ugodan nosu, a nije namjenjen za WC ili auto, stvorio si parfem. Čestitam!

uživaj!