Najbolja pasta za zube

Uvod

Ovo je već deseta varijanta prirodnog recepta za pastu za zube, ali je ujedno i najbolja! Naime, korištenje industrijskih pasti za zube ili prirodnih na bazi glicerina, sode bikarbone ili prekomjernih količina eteričnih ulja uništava zdravu mikrobiološku floru u ustima. Sjeti se, usta su prvi dio probavnog sustava i zbog toga moraju imati zdravu mikrobiološku floru. Ova zubna pasta je slatka i ima okus kokosa. Zašto? Kokosovo ulje je dobro za desni, skidanje naslaga i reguliranje balansa dobrih bakterija u usnoj šupljini. Ukratko, brezin šećer ili ksilitol (nije uobičajeni šećer) uništava „loše“, a na životu održava „dobre“ bakterije. Probaj i vidjet ćeš da će ti usta biti zdravija, da će ti zubi biti glatki, da ćeš ujutro još imati ugodan zadah, a kad pereš zube, pljuni pastu u WC školjku da ti se na odvodu umivaonika ne stvore naslage kokosa. Navikao si na pjenicu i industrijsku pastu? Vjeruj nam, ono što se u njoj pjeni nije nimalo prirodno! Mi koristimo ovu pastu već nekoliko godina, a zubar je i više nego zadovoljan.

Što ti treba?

  • 150 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 22 g (cca 2 jušne žlice) brezinog šećera (ksilitola) u prahu
  • 80 g (cca 6 jušnih žlica) kalcijevog karbonata u prahu
  • eterično ulje paprene metvice

Pribor: mala staklenka od krastavaca (370 mL), štapić za miješanje, žlica i žličica, vaga

potrebno vrijeme

15 min

Gdje u nabavku?

korak 1

Stavi veći lonac s ekstra djevičanskim kokosovim uljem na manji lonac u kojem ćeš zagrijavati vodu (tzv. „duplo“ kuhalo) i pomoću vodene pare lagano rastopi kokosovo ulje. Prestani grijati i skini veći lonac s lonca s vrućom vodom. Ne zagrijavaj kokosovo ulje više nego što je potrebno. Bitno ga je samo rastopiti. Ljeti to nećeš morati raditi jer kokosovo ulje već na sobnoj temperaturi može postati tekuće.

korak 2

U rastopljeno kokosovo ulje umiješaj brezin šećer i kalcijev karbonat. Miješaj dok ne dobiješ bijelu gustu masu bez grudica. Zapamti, ako ti je pasta pregrudasta dodaj još malo kokosovog ulja, a ako je previše „tekuća“, dodaj još malo kalcijevog karbonata.

korak 3

U smjesu dodaj 5 – 15 kapi eteričnog ulja paprene metvice kako bi pasta za zube postala svježa. Nemoj pretjerivati jer ćeš opet dobiti jako agresivnu pastu koja će uništavati i dobre bakterije u ustima. Promiješaj i pusti da se stvrdne.

korak 4

Pastu za zube ćeš koristiti tako što ćeš drugom stranom četkice zagrebati malo paste. Nemoj grebati vlaknastim dijelom četkice jer ćeš ju uništiti. Pasta je ljeti nešto mekša, a zimi se stvrdne ovisno o temperaturi. Ne boj se promjene, naviknut ćeš se i vidjeti da je ovo još bolje. Odsad pa nadalje nemaš više plastičnih tuba za plastični otpad, a u svoje tijelo ne unosiš otrove.

uživaj!