Prirodni dezić

Uvod

Zamisli “Nivea Ultra Silver Ion 24 hours action”? Ovaj dezić je zdraviji, jači i 100% prirodno rješenje. U biti ovo je najbolji i najjači dezić koji smo ikad probali. Prošli smo godine rada u uredu, stresne sastanke, i trenutke u kojima spoznaš da ti je tvoj Nivea sprej popustio. S ovim dezićem na miru si 24 sata a jako usmrdjeti se ne možeš. Možeš tek s vremenom razviti svoj vlastiti miris, ali usmrdjeti se ne možeš. Možeš ga ponijeti sa sobom i ponoviti primjenu prije stresnoga sastanka. S ovim dezićem na majci svojoj ne možeš imati ostatke kemikalija i oštećenja kao od industrijskog. Ono što se stavlja u industrijske dezodoranse nije nimalo zdravo. To su aluminij, aluminijev klorid, parabeni, benzalkonijev klorid, triklozan, amonijevi proizvod i svašta drugo. Ono što je ludo je da ništa od toga nije potrebno! Ono što je tužno je da je dio sastojaka povezan s hormonalnim promjenama, s iritacijama, s pojavljivanjem karcinoma. Ono što u našem dezodoransu sprječava nastanak bakterija je soda bikarbona koja stvori lagani lužnati sloj. A ostatak ulja i masti pomaže koži da sačuva svoju svježinu. Ovaj dezić je “must do”, apsolutni hit kojega možeš kupiti u zdravim trgovinama za 100 kuna ili uraditi sam za 3 kune, no u svojoj radinosti nećeš niti kupovati plastičnu ambalažu ili još gore sprej.

Što ti treba?

Recept za količinu od oko 150 mL

 • 6 žlica ekstra djevičanskog kokosovog ulja
 • 4 žlice shea maslaca (karite)
 • 6 žlica soda bikarbone
 • 2 žlice pčelinjeg voska
 • 1 žlica ekstra djevičanskoga ulja jojobe
 • 1,5 žlica kukuruznoga škroba ili aru prah
 • 12 kapi eterično ulje pačulija (ili slična količina drugog)
 • 12 kapi eterično ulje naranče (ili slična količina drugog)

Pribor: štapić za miješanje, žlica, dvostruko kuhalo (posuda na drugoj posudi u kojoj kuha voda)

Potrebno vrijeme

15 min

Pravila

 • Soda bikarbona koju koristiš mora biti bez aluminija. Često nisu bez. Nemoj koristiti onu za čišćenje. Kupi onu za konzumaciju i bez aluminija.
 • Dezić koristiš kao kremicu ispod pazuha.
 • Ako nakon kontinuirane upotrebe ispod pazuha dobiješ crvenilo. Ne boj se. To je normalna reakcija nekih tipova kože i dešava se jako rijetko. Prestani je koristiti na neko vrijeme dok se koža ne umiri. Rastopi svoj dezić. Smanji količinu soda bikarbone, dodaj još malo jojobe koja njeguje kožu i nemoj koristiti eterična ulja koja te iritiraju. Koristi samo lavandu ili čajevac, a nemoj stavljati citruse kao limun, naranču itd.
 • Zanimaju te druga eterična ulja nego u našem receptu? Istražuj i uživaj, a količine neka ti budu slične kao na receptu (na ovu količinu do 24 kapi eteričnoga ulja).

ETERIČNA ULJA? EVO NEKIH KOMBINACIJA

Gdje u nabavku?

Korak 1

Stavi veći lonac na manji lonac u kojem ćeš zagrijavati vodu (tzv. „duplo“ kuhalo) i pomoću vodene pare lagano rastopi vosak, masti i ulja. Kreni prvo s pčelinjim voskom. Njemu treba najviše. Kad se on otopi dodaj shea maslac, potom kokosovo ulje. Kad se sve rastopi prestani grijati i skini veći lonac s lonca s vrućom vodom. Ne zagrijavaj više nego što je potrebno. Dodaj škrob i soda bikarbonu te sve dobro izmiješaj. Na kraju dodaj eterična ulja.

Korak 2

Uz pomoć škroba zrnca soda bikarbone neće pasti na dno. No moguće je ako si jako zagrijao ulje da malo i bude. Pa pričekaj savršeni trenutak, kad je smjesa još dovoljno tekuća da je preliješ u posudice, a kad je dovoljno čvrsta da se odmah krene stvrdnjavati. Dobar savjet je posudice prije toga staviti u zamrzivač. Ako ti treba još čvršći dezić, dodaj još malo pčelinjeg voska i škroba.

uživaj!