Sapun za tijelo i lice

Uvod

Naše bake i djedovi su ga radili sami. Ponekad su promašili, ponekad je uspjelo. Mi sad radimo s kalkulatorima i svaki sapun je točan, dobar, siguran, s pH 8-9. Zašto baš sapun? Želiš maknuti jedan veliki dio svojeg plastičnog otiska, svoju kožu prati zdravim i neinvazivnim sapunom te zadržati svoj prirodni zaštitni sloj kože? Želiš malo kreative? Želiš uštedjeti novčiće? U jednom satu možeš napraviti kocku sapuna sebi za svakodnevno tuširanje tijekom cijele godine. Ovaj sapun je 100% prirodan, veganski, biorazgradiv i kompostabilan.

Potrebno vrijeme

45 min rada (plus 1 mjesec sušenja)

Malo teorije i sveti postulati

 • Ako ovo čitaš a još si malo dijete, molim te pitaj nekog odraslog da ti se pridruži.
 • Uvijek imaj vode uz sebe. Ako se nekim slučajem poliješ lužinom isperi dobro vodom. Neki vodiči kroz izradu sapuna preporučuju ocat za neutralizaciju. No od pouzdanih izvora struke saznali smo da bi isti potez mogao rezultirati burnom reakcijom. Tako da lužinu radije isperi dobro vodom. Ako nešto špricne u oko operi isto mlijekom. Također, ako ti je potrebno uzmi zaštitne naočale, rukavice i radnu odjeću. Ako se pridržavaš svega napisanog osim ako baš nespretno izliješ lužinu po sebi, opasnosti od ozljede nema.
 • Sapun koji češ raditi je za tijelo i lice. Nije baš za dužu kosu iako može. Duža kosa će ostati malo masnija. Mi smo čak i peseke prali s istim. No, za kruti šampon i za sapun za pranje sudža napravit ćemo zasebni recept.
 • Dobar omjer ulja za ovaj sapun je cca 80% maslinovog ulja i 20% kokosovog ulja. Možeš varirati gore i dolje. Možeš raditi sapun od 100% maslinovog ulja. U tom slučaju će ti sapun biti više ljigav (kao puž) ali jako blag i dobro se ispire. Kokosovo ulje daje sapunu čvrstoću, dugotrajnost, pjenušavost, a ako ga je preko 30% sapun postaje previše agresivan i tvoju kožu ostavit će suhom. Nemoj ići s kokosovim uljem preko 30%!
  Zaključak: Ovaj sapun ćemo raditi u sljedećem omjeru: cca 80% maslinovog ulja i 20% kokosovog ulja.

Što ti treba?

 • Maslinovo ulje
  Može ekstra djevičansko, može domaće. Možeš koristiti i ostatke ulja, no u tom slučaju će sapun u startu imati umanjenu trajnost ako su ulja starija. Domaće hvarsko maslinovo ulje čuvaj za konzumaciju a ne za sapun. 

  Naša preporuka: ekstra djevičansko ulje u staklenoj boci iz naših supermarketa kao Lidl ili Kaufland

 • Rafinirano kokosovo ulje
  Nije potrebno da koristiš skuplje ekstra djevičansko kokosovo ulje. Rafinirano je dovoljno i najbolja ponuda je u Tvornici zdrave hrane. Ulje je u staklu i u startu izbjegavaš plastiku.

 • NaOH (natrij hidroksid, kaustična soda)
  Pogledaj u svojoj zajednici gdje ga se može kupiti. Možda Pevex, možda trgovina “Boje i lakovi”. Mi ga kupujemo u “Boje i lakovi” u našem kvartu.

 • Obična prokuhana voda
  Prokuhaj vodu prije početka rada da se stigne ohladiti na sobnu temperaturu. Možeš kupovati demineraliziranu vodu ali nije potrebno. Ovako štediš novce i ne kupuješ plastičnu ambalažu.

 • Eterična ulja
  Kupuj samo prirodna eterična ulja. Oprez: Mirisna ulja nisu prirodna ulja.

 • Primjer dodataka za sapun
  Pijesak, abrazivna sredstva, zelena glina, kava, mak, grah, cvjetići, ukrasi itd.

 • Kalupi

  Najbolje da si izradiš sam ili koristiš neke stare drvene posude od kolača. Možeš koristiti i kutiju za cipele, silikonske kalupe, pojedinačne kalupe. Bitno je samo da ih obložiš s papirom za pečenje (ako nisu silikonski) i taj papir možeš koristiti ponovno dok se ne podere. Papir ostane mastan, ali koristi ga slobodno i dalje.

 • Precizna vaga
  Vaga koja može mjeriti precizno u 1 gram. Stara vaga od bake za kolače sa cajgerom nije dovoljno dobra vaga.

 • Posude za rad
  Stare Tupperware posude od bake i mame vrste plastike PP (oznaka na posudi – broj 5 u trokutiću) tzv. polipropilen. Eventualno nehrđajući inox čelik za alternativu.
 Nemoj kupovati novu plastiku za ovo. Ne možeš miješati lužinu i raditi sa staklom, keramikom jer češ je oštetiti ili može doći do curenja.

Gdje u nabavku?

 • rafinirano kokosovo ulje (kokosovo ulje bez mirisa) – Tvornica zdrave hrane
 • ekstra djevičansko maslinovo ulje – na sniženju u našim supermarketima
 • eterična ulja, mineralne boje za sapune – Tehnoproces, Kemig
 • eterična ulja – Tehnoproces, Kemig, Aromatica, DM, Müller i ostali
 • natrij hidroksid (NaOH) – Boje i lakovi, druge slične trgovine

Ovaj postupak je cijela radionica. Nije zamišljen da pratiš recept, nego da ga stvaraš sam svaki puta kad radiš novi sapun.
U tome će ti pomoći online kalkulator. U ovom slučaju koristimo Brambleberry.

Tvoj ulazni podatak za online kalkulator je težina pojedinoga ulja i superfatting level. Kalkulator će ti tada izračunati koliko moraš staviti vode i NaOH.Superfatting level je postotak koji označava koliko ulja ostaje u sapunu a da nije saponificiralo. To je višak ulja u sapunu koji se nije pretvorio u sapun. On često ide u praksi od 0,5 – 10%. Superfatting level od 5% znači da je u konačnom proizvodu odnosno sapunu ostalo 5% ulja koje se nije pretvorilo u sapun. Znači, u 100 grama takvoga sapuna imamo oko 5 grama ulja u svojoj originalnoj formi. Zašto to želimo? Kao prvo, moraš biti siguran da je cijela lužina (NaOH i voda) reagirala s uljem i da u tvojem sapunu nema skrivenog NaOH koji bi mogao naštetiti tvojoj koži. Kao drugo želiš da tvoj sapun bude blag i da njeguje kožu. Ovakav sapun ostavlja sloj ulja na koži i njeguje ju. Superfatting level u ovom sapunu je 5%. Možeš staviti superfatting level i 5 ili 6 ili 7 ili 8%. Superfatting level preko 10% će činiti sapun krhkijim i manje trajnim jer će u njemu ostati veća količina ulja koja može užegnuti. NIKAD NEMOJ STAVITI SUPERFATTING LEVEL 0%!

KORAK 1

Sva ulja moraju biti u tekućem stanju. Napravi vruću kupku za sva ulja. U jednu posudu ulij vruće vode i stavi staklenke ulja da se griju i da se ulja otope. Na vagu stavi veću PP posudu u kojoj češ miješati sapun. Ulij cijelo maslinovo ulje. Izvaži masu ulja. Dodaj kokosovo ulje. Kokos mora biti u tekućem stanju. Izvaži masu kokosovog ulja. U ovom sapunu koristimo 867 grama ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 220 grama rafiniranog kokosovog ulja (udio kokosovog ulja oko 20% od ukupne mase ulja). 

 

KORAK 2

Kalkulator koji koristimo je Brambleberry. Kalkulator je dovoljno jednostavan za početak i za učenje. Na početku je potrebno odabrati postavke: SOLID, GRAMS i SUPERFATTING LEVEL od 5%. U drugom prikazu unesi masu maslinovog ulja (OLIVE OIL – PURE) i kokosovog ulja (COCONUT OIL). Pritiskom na NEXT kalkulator je izračunao da je za izradu sapuna potrebno 150,04 grama NaOH i 335,52 grama vode (zaokruži sve na 150 grama i 335 grama). Na ovaj način uvijek možeš kreirati svoje recepte! Prvo izvažeš svoja ulja a program će ti izračunati masu ostalih sastojaka. 

KORAK 3

U zasebnim PP posudama izvaži vodu i NaOH. Oprez s NaOH da se ne praši pa da ne udišeš tu prašinu.

Izađi van, na balkon ili na terasu ili u dvorište. Ovaj dio postupka moraš raditi na otvorenom. 

Sipaj polagano kristale NaOH u ohlađenu prokuhanu vodu (nemoj sipati u još vruću vodu i NIKAD NE SIPAJ VODU U NaOH NEGO NaOH U VODU!). Promiješaj mješavinu drvenim štapićem. Otopina će početi isparavati i grijati se. Ovo je jedini opasni dio postupka. Makni se od ovih para i ne dopusti da ih udahneš ili da ti uđu u oči. Odmakni se, udahni friški zrak i ponovno promiješaj otopinu. Zaklopi posudu poklopcem da ne isparava. Otopina je sad reagirala i vruća je skoro do temperature ključanja. Ovisno o vanjskoj temperaturi dopusti otopini da se ohladi do nekih 50°C. Ulja su zbog tople kupke također još topla i u tekućem obliku. Kad su i ulja i lužina na ugodnoj toploj temperaturi od nekih 50°C ulij polagano lužinu u posudu s uljima uz lagano miješanje (NEMOJ ULIJEVATI ULJA U LUŽINU NEGO LUŽINU U POSUDU S ULJIMA!)

KORAK 4

Miksaj! Uz pomoć štapnog miksera dobit ćeš kroz 10-15 minuta gusti “puding” žute boje. Sada ti je sapun u tzv. FAZI TRAGA  (TRACE PHASE). Sad je trenutak za dodati eterična ulja i željene dodatke (suhi cvjetići, mineralne ili prirodne boje, grahorice, zelena glina, sjemenke itd.). U ovom sapunu dodali smo eteričnog ulja lavande, ružmarina i cimeta u jednakim omjerima, ukupno 32 grama ilitiga 3% ukupne mase ulja u recepturi. Gornja granica mase eteričnih ulja neka ti bude 3% ukupne mase ulja u recepturi!

Eterična ulja ulili smo u “puding” i dobro izmiješali. Dio mješavine odvojili smo već u kalup. 

KORAK 5

U drugi dio mješavine dodali smo dvije žlice zelene gline koja ovom sapunu daje zelenu boju i lagani abrazivni efekt.

Ostatak mješavine sapuna sa zelenom glinom dodamo u kalup te sve zajedno umotamo u dva do tri ručnika da čuvaju toplinu. Ovako zamotan kalup ostavimo u svojem domu, stanu, kući da se stvrdne.

KORAK 6

Nakon 24 sata vadimo sapun da stoji na zraku našem domu. Sapun režemo još dan dva kasnije. Ovako narezani sapuni suše se u unutarnjem prostoru mjesec dana nakon čega postaju dobri za uporabu. Sapune čuvamo na suhom mjestu kako bi mogli stajati i dugi niz mjeseci pa i godinu, dvije, tri. Sapune je moguće koristiti i nakon tjedan dana sušenja ali takvi će se brzo potrošiti. Sapuni sazrijevaju mjesec dana a ono što je bitno je da se sva voda ispari te da sapun postane tvrd.

Sapun se pri korištenju namače i upija vodu. Bitno je da sapun koristimo sa držačem za sapun u obliku rešetke kroz koju se višak vode može iscijediti. Ako se sapun ostavi na mokroj podlozi on će u sebe upiti vodu te se kao “puding” skinuti za vrijeme tuširanja.

Bravo! Napravio si svoj sapun za tijelo i lice! Sretno u stvaralaštvu!

uživaj!