Sapun za tijelo i lice

Uvod

Naše bake i djedovi su ga radili sami. Ponekad su promašili, ponekad je uspjelo. Mi sad radimo s kalkulatorima i svaki sapun je točan, dobar, siguran, s pH 8-9. Zašto baš sapun? Želiš maknuti jedan veliki dio svojeg plastičnog otiska, svoju kožu prati zdravim i neinvazivnim sapunom te zadržati svoj prirodni zaštitni sloj kože? Želiš malo kreative? Želiš uštedjeti novčiće? U jednom satu možeš napraviti kocku sapuna sebi za svakodnevno tuširanje tijekom cijele godine. Ovaj sapun je 100% prirodan, veganski, biorazgradiv i kompostabilan.

Potrebno vrijeme

45 min rada (plus 1 mjesec sušenja)

Malo teorije i sveti postulati

 • Ako ovo čitaš a još si malo dijete, molim te pitaj nekog odraslog da ti se pridruži.
 • Uvijek imaj bocu octa uz sebe. Ako se nekim slučajem poliješ lužinom neutraliziraj istu s octom. Ako nešto špricne u oko operi isto mlijekom. Također, ako ti je potrebno uzmi zaštitne naočale, rukavice i radnu odjeću. Ako se pridržavaš svega napisanog osim ako baš nespretno izliješ lužinu po sebi, opasnosti od ozljede nema.
 • Sapun koji češ raditi je za tijelo i lice. Nije baš za dužu kosu iako može. Duža kosa će ostati malo masnija. Mi smo čak i peseke prali s istim. No, za kruti šampon i za sapun za pranje sudža napravit ćemo zasebni recept.
 • Dobar omjer ulja za ovaj sapun je cca 80% maslinovog ulja i 20% kokosovog ulja. Možeš varirati gore i dolje. Možeš raditi sapun od 100% maslinovog ulja. U tom slučaju će ti sapun biti više ljigav (kao puž) ali jako blag i dobro se ispire. Kokosovo ulje daje sapunu čvrstoću, dugotrajnost, pjenušavost, a ako ga je preko 30% sapun postaje previše agresivan i tvoju kožu ostavit će suhom. Nemoj ići s kokosovim uljem preko 30%!
  Zaključak: Ovaj sapun ćemo raditi u sljedećem omjeru: cca 80% maslinovog ulja i 20% kokosovog ulja.

Što ti treba?

 • Maslinovo ulje
  Može ekstra djevičansko, može domaće. Možeš koristiti i ostatke ulja, no u tom slučaju će sapun u startu imati umanjenu trajnost ako su ulja starija. Domaće hvarsko maslinovo ulje čuvaj za konzumaciju a ne za sapun. 

  Naša preporuka: ekstra djevičansko ulje u staklenoj boci iz naših supermarketa kao Lidl ili Kaufland

 • Rafinirano kokosovo ulje
  Nije potrebno da koristiš skuplje ekstra djevičansko kokosovo ulje. Rafinirano je dovoljno i najbolja ponuda je u Tvornici zdrave hrane. Ulje je u staklu i u startu izbjegavaš plastiku.

 • NaOH (natrij hidroksid, kaustična soda)
  Pogledaj u svojoj zajednici gdje ga se može kupiti. Možda Pevex, možda trgovina “Boje i lakovi”. Mi ga kupujemo u “Boje i lakovi” u našem kvartu.

 • Obična prokuhana voda
  Prokuhaj vodu prije početka rada da se stigne ohladiti na sobnu temperaturu. Možeš kupovati demineraliziranu vodu ali nije potrebno. Ovako štediš novce i ne kupuješ plastičnu ambalažu.

 • Eterična ulja
  Kupuj samo prirodna eterična ulja. Oprez: Mirisna ulja nisu prirodna ulja.

 • Primjer dodataka za sapun
  Pijesak, abrazivna sredstva, zelena glina, kava, mak, grah, cvjetići, ukrasi itd.

 • Kalupi

  Najbolje da si izradiš sam ili koristiš neke stare drvene posude od kolača. Možeš koristiti i kutiju za cipele, silikonske kalupe, pojedinačne kalupe. Bitno je samo da ih obložiš s papirom za pečenje (ako nisu silikonski) i taj papir možeš koristiti ponovno dok se ne podere. Papir ostane mastan, ali koristi ga slobodno i dalje.

 • Precizna vaga
  Vaga koja može mjeriti precizno u 1 gram. Stara vaga od bake za kolače sa cajgerom nije dovoljno dobra vaga.

 • Posude za rad
  Stare Tupperware posude od bake i mame vrste plastike PP (oznaka na posudi – broj 5 u trokutiću) tzv. polipropilen. Eventualno nehrđajući inox čelik za alternativu.
 Nemoj kupovati novu plastiku za ovo. Ne možeš miješati lužinu i raditi sa staklom, keramikom jer češ je oštetiti ili može doći do curenja.

Gdje u nabavku?

 • rafinirano kokosovo ulje (kokosovo ulje bez mirisa) – Tvornica zdrave hrane
 • ekstra djevičansko maslinovo ulje – na sniženju u našim supermarketima
 • eterična ulja, mineralne boje za sapune – Tehnoproces, Kemig
 • eterična ulja – Tehnoproces, Kemig, Aromatica, DM, Müller i ostali
 • natrij hidroksid (NaOH) – Boje i lakovi, druge slične trgovine

Ovaj postupak je cijela radionica. Nije zamišljen da pratiš recept, nego da ga stvaraš sam svaki puta kad radiš novi sapun.
U tome će ti pomoći online kalkulator. U ovom slučaju koristimo Brambleberry.

Tvoj ulazni podatak za online kalkulator je težina pojedinoga ulja i superfatting level. Kalkulator će ti tada izračunati koliko moraš staviti vode i NaOH.Superfatting level je postotak koji označava koliko ulja ostaje u sapunu a da nije saponificiralo. To je višak ulja u sapunu koji se nije pretvorio u sapun. On često ide u praksi od 0,5 – 10%. Superfatting level od 5% znači da je u konačnom proizvodu odnosno sapunu ostalo 5% ulja koje se nije pretvorilo u sapun. Znači, u 100 grama takvoga sapuna imamo oko 5 grama ulja u svojoj originalnoj formi. Zašto to želimo? Kao prvo, moraš biti siguran da je cijela lužina (NaOH i voda) reagirala s uljem i da u tvojem sapunu nema skrivenog NaOH koji bi mogao naštetiti tvojoj koži. Kao drugo želiš da tvoj sapun bude blag i da njeguje kožu. Ovakav sapun ostavlja sloj ulja na koži i njeguje ju. Superfatting level u ovom sapunu je 5%. Možeš staviti superfatting level i 5 ili 6 ili 7 ili 8%. Superfatting level preko 10% će činiti sapun krhkijim i manje trajnim jer će u njemu ostati veća količina ulja koja može užegnuti. NIKAD NEMOJ STAVITI SUPERFATTING LEVEL 0%!

KORAK 1

Sva ulja moraju biti u tekućem stanju. Napravi vruću kupku za sva ulja. U jednu posudu ulij vruće vode i stavi staklenke ulja da se griju i da se ulja otope. Na vagu stavi veću PP posudu u kojoj češ miješati sapun. Ulij cijelo maslinovo ulje. Izvaži masu ulja. Dodaj kokosovo ulje. Kokos mora biti u tekućem stanju. Izvaži masu kokosovog ulja. U ovom sapunu koristimo 867 grama ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 220 grama rafiniranog kokosovog ulja (udio kokosovog ulja oko 20% od ukupne mase ulja). 

 

KORAK 2

Kalkulator koji koristimo je Brambleberry. Kalkulator je dovoljno jednostavan za početak i za učenje. Na početku je potrebno odabrati postavke: SOLID, GRAMS i SUPERFATTING LEVEL od 5%. U drugom prikazu unesi masu maslinovog ulja (OLIVE OIL – PURE) i kokosovog ulja (COCONUT OIL). Pritiskom na NEXT kalkulator je izračunao da je za izradu sapuna potrebno 150,04 grama NaOH i 335,52 grama vode (zaokruži sve na 150 grama i 335 grama). Na ovaj način uvijek možeš kreirati svoje recepte! Prvo izvažeš svoja ulja a program će ti izračunati masu ostalih sastojaka. 

KORAK 3

U zasebnim PP posudama izvaži vodu i NaOH. Oprez s NaOH da se ne praši pa da ne udišeš tu prašinu.

Izađi van, na balkon ili na terasu ili u dvorište. Ovaj dio postupka moraš raditi na otvorenom. 

Sipaj polagano kristale NaOH u ohlađenu prokuhanu vodu (nemoj sipati u još vruću vodu i NIKAD NE SIPAJ VODU U NaOH NEGO NaOH U VODU!). Promiješaj mješavinu drvenim štapićem. Otopina će početi isparavati i grijati se. Ovo je jedini opasni dio postupka. Makni se od ovih para i ne dopusti da ih udahneš ili da ti uđu u oči. Odmakni se, udahni friški zrak i ponovno promiješaj otopinu. Zaklopi posudu poklopcem da ne isparava. Otopina je sad reagirala i vruća je skoro do temperature ključanja. Ovisno o vanjskoj temperaturi dopusti otopini da se ohladi do nekih 50°C. Ulja su zbog tople kupke također još topla i u tekućem obliku. Kad su i ulja i lužina na ugodnoj toploj temperaturi od nekih 50°C ulij polagano lužinu u posudu s uljima uz lagano miješanje (NEMOJ ULIJEVATI ULJA U LUŽINU NEGO LUŽINU U POSUDU S ULJIMA!)

KORAK 4

Miksaj! Uz pomoć štapnog miksera dobit ćeš kroz 10-15 minuta gusti “puding” žute boje. Sada ti je sapun u tzv. FAZI TRAGA  (TRACE PHASE). Sad je trenutak za dodati eterična ulja i željene dodatke (suhi cvjetići, mineralne ili prirodne boje, grahorice, zelena glina, sjemenke itd.). U ovom sapunu dodali smo eteričnog ulja lavande, ružmarina i cimeta u jednakim omjerima, ukupno 32 grama ilitiga 3% ukupne mase ulja u recepturi. Gornja granica mase eteričnih ulja neka ti bude 3% ukupne mase ulja u recepturi!

Eterična ulja ulili smo u “puding” i dobro izmiješali. Dio mješavine odvojili smo već u kalup. 

KORAK 5

U drugi dio mješavine dodali smo dvije žlice zelene gline koja ovom sapunu daje zelenu boju i lagani abrazivni efekt.

Ostatak mješavine sapuna sa zelenom glinom dodamo u kalup te sve zajedno umotamo u dva do tri ručnika da čuvaju toplinu. Ovako zamotan kalup ostavimo u svojem domu, stanu, kući da se stvrdne.

KORAK 6

Nakon 24 sata vadimo sapun da stoji na zraku našem domu. Sapun režemo još dan dva kasnije. Ovako narezani sapuni suše se u unutarnjem prostoru mjesec dana nakon čega postaju dobri za uporabu. Sapune čuvamo na suhom mjestu kako bi mogli stajati i dugi niz mjeseci pa i godinu, dvije, tri. Sapune je moguće koristiti i nakon tjedan dana sušenja ali takvi će se brzo potrošiti. Sapuni sazrijevaju mjesec dana a ono što je bitno je da se sva voda ispari te da sapun postane tvrd.

Sapun se pri korištenju namače i upija vodu. Bitno je da sapun koristimo sa držačem za sapun u obliku rešetke kroz koju se višak vode može iscijediti. Ako se sapun ostavi na mokroj podlozi on će u sebe upiti vodu te se kao “puding” skinuti za vrijeme tuširanja.

Bravo! Napravio si svoj sapun za tijelo i lice! Sretno u stvaralaštvu!

uživaj!