Surf zinc sunscreen (cinkova pasta za zaštitu od sunca)

Uvod

Baviš se surfanjem, jedrenjem, skijanjem, bordanjem, penjanjem ili alpinizmom? Evo ti recept za 100% učinkovitu 100% prirodnu pastu od cinka za zaštitu od sunca. Ovisno o debljini namaza zaštita može biti SPF 10-50 ali i 100%. Popularni naziv joj je “surf zinc paste” a napravili smo je po uzoru na jako skupe varijante koje kupuješ u svojem surfshopu ili outdoor trgovini. Jako ju je jeftino izraditi a u sebi ne sadrži štetne sastojke kao primjerice komercijalne kreme i masti za sunčanje. Znanstvenom svijetu postepeno je jasno da sastojci poput titanij dioksida, oksibenzona, oktisalata, oktokrilena, homosalata štete našem zdravlju a kreme za sunčanje imaju i štetne utjecaje na morski život. Znaš li da kreme za sunčanje štetno djeluju na morske želve, delfine, koralj i sitnu ribu? Vrijeme je da prestaneš s korištenjem iste i okreneš se kompletno prirodnom rješenju koje je jeftinije, zdravije i ujedno učinkovitije.

Što ti treba?

Recept:

  • 2-3 žlice pčelinjeg voska (pogledaj u nastavku za vegansku varijantu)

  • 5 žlica ekstra djevičanskog kokosovog ulja

  • 2 žlice shea maslaca (karite)

  • 1 žlica hladno tiještenog ulja jojobe

  • 20 kapi eteričnog ulja čajevca

  • cink oksid u mikro granulama u količini 15-25% ukupne mase ulja i masti

Pribor: štapić za miješanje, žlica, dvostruko kuhalo (posuda na drugoj posudi u kojoj se lagano zagrijava voda), sito / cjedilo za čaj, digitalna vaga

Veganska varijanta

U trgovinama za izradu kozmetike postoji biljni vosak za izradu prirodne kozmetike. Postoje različite varijante i vosak je već u malim peletima koji pojednostavljuju doziranje i topljenje. 

Potrebno vrijeme

15 min

ZAPAMTI:

Zašto koristimo cinkov oksid u mikro granulama a zašto ne želimo onaj u nano granulama? Nano granule su jako sitne i mogu ući kroz kožu u naš sistem. One mogu imati različita štetna djelovanja na naš organizam. U komercijalnim kremama često se koristi titanijev dioksid u nano česticama koji je također štetan. Zinkov oksid u mikrogranulama smatra se puno zdravijim rješenjem i sam po sebi ne prodire kroz kožu. Cinkov oksid je onaj koji te štiti od štetnih sunčevih zraka. Uz cink oksid u ovoj pasti također zaštitu od sunca pružaju kokosovo ulje i shea maslac.

Zdravlje kože uvijek kreće prvo iz nas samih. Ono smo što jedemo i što mislimo. Pa prije izrade “surf cinka”  ispuni se dobrom hranom, sredi misli, odbaci negativne, zagrli pozitivne, i ispuni se zahvalnošću.

Gdje u nabavku?

Komercijalne kreme za sunčanje štetno djeluju na tvoje zdravlje, sudjeluju u zagađenju mora i u razvoju bolesti kod morskih životinja te u izumiranju koraljnih grebena.

Korak 1

Izvaži praznu posudu (lonac) koju češ koristiti. Stavi veći lonac na manji lonac u kojem ćeš zagrijavati vodu (tzv. „duplo“ kuhalo) i pomoću vodene pare lagano rastopi vosak, masti i ulja. Kreni prvo s pčelinjim voskom (ili biljnim voskom ako radiš vegansku varijantu). Njemu treba najviše. Kad se on otopi dodaj shea maslac, potom kokosovo ulje a zatim jojobu. Kad se sve rastopi skini veći lonac s lonca s vrućom vodom. Ne zagrijavaj više nego što je potrebno da se sve otopi i da nema grudica. Jojoba je jako osjetljiva.

Korak 2

Izvaži težinu masti i ulja koja si dodao i izračunaj postotak cinkovog oksida koji dodaješ. Kroz sito polagano dodaj cinkov oksid uz miješanje. Miješaj dok nestanu sve grudice. Cinkov oksid dodaješ do maksimalne koncentracije 25% ukupne mase svih masti i ulja. Pazi da ga ne udahneš! Na kraju dodaj eterično ulje čajevca. Čajevac pomaže kod umirivanja nadražene kože. Tvoja pasta će biti bijele boje. Ako želiš da tvoja pasta ima boju kože možeš dodati kakaov prah u željenoj koncentraciji ili različite mineralne boje za kozmetiku u boji kože. Želiš li crvenu, rozu ili plavu boju? U trgovinama imaš za kupiti prirodne mineralne boje za kožu. Budi oprezan u doziranju jer je dovoljno samo malo.

uživaj!