Prirodni sapun za pranje suđa ili odjeće

Uvod

Naše bake i djedovi su ga radili sami. Ponekad su promašili, ponekad je uspjelo. Mi sad radimo s kalkulatorima i svaki sapun je točan, dobar, siguran, i na kraju biorazgradiv i kompostabilan. Zašto baš sapun? Želiš maknuti jedan veliki dio svojeg plastičnog otiska, i želiš da u tvoj odvod i u prirodu odlazi samo 100% prirodno? Želiš malo kreative? Želiš uštedjeti novčiće? U jednom satu možeš napraviti kocku sapuna za cjelogodišnje pranje suđa. Cijena takve cjelogodišnje kocke sapuna je oko 50kn. Ovaj sapun je 100% prirodan, veganski, biorazgradiv i kompostabilan. 

Potrebno vrijeme

45 min rada (plus 1 tjedan sušenja)

Malo teorije i sveti postulati

 • Ako ovo čitaš a još si malo dijete, molim te pitaj nekog odraslog da ti se pridruži.
 • Uvijek imaj vode uz sebe. Ako se nekim slučajem poliješ lužinom isperi dobro vodom. Neki vodiči kroz izradu sapuna preporučuju ocat za neutralizaciju. No od pouzdanih izvora struke saznali smo da bi isti potez mogao rezultirati burnom reakcijom. Tako da lužinu radije isperi dobro vodom. Ako nešto špricne u oko operi isto mlijekom. Također, ako ti je potrebno uzmi zaštitne naočale, rukavice i radnu odjeću. Ako se pridržavaš svega napisanog osim ako baš nespretno izliješ lužinu po sebi, opasnosti od ozljede nema.
 • Sapun koji češ raditi je za ranje suđa ili odjeće.  To znači da sapun nije za pranje tijela i lica jer će koža nakon toga ostati dosta suha. Ovaj sapun napravljen je da skida masnoće. Nije jak kao “Arf” ali je jači od “Ecovera”. Zapamti, industrijska sredstva za pranje nikad nisu smjela na tržište jer su preagresivna.
 • Ovaj sapun radimo s 100% rafiniranim kokosovim uljem. Nije potrebno da uzimaš ekstra djevičansko kokosovo ulje. Rafinirano bez mirisa i okusa je sasvim dovoljno i cijena je oko 30 kn za 1 kilu. 1-2 kile su dovoljne za cjelogodišnju uporabu. 
 • Ne sviđa ti se uporaba kokosovog ulja? Ovaj sapun možeš slobodno raditi i s maslinovim uljem gdje ćeš “superfatting level” staviti 1%. Postupak je isti s kojim god uljem radiš!
 • Ovaj sapun nismo isprobali u perilicama suđa niti isto ne preporučujemo. Postoje ekološke tablete za perilice suđa.

Što ti treba?

 • Rafinirano kokosovo ulje
  Nije potrebno da koristiš skuplje ekstra djevičansko kokosovo ulje. Rafinirano je dovoljno i najbolja ponuda je u Tvornici zdrave hrane. Ulje je u staklu i u startu izbjegavaš plastiku.
 • NaOH (natrij hidroksid, kaustična soda)
  Pogledaj u svojoj zajednici gdje ga se može kupiti. Možda Pevex, možda trgovina “Boje i lakovi”. Mi ga kupujemo u “Boje i lakovi” u našem kvartu.
 • Obična prokuhana voda
  Prokuhaj vodu prije početka rada da se stigne ohladiti na sobnu temperaturu. Možeš kupovati demineraliziranu vodu ali nije potrebno. Ovako štediš novce i ne kupuješ plastičnu ambalažu.
 • Eterična ulja
  Kupuj samo prirodna eterična ulja. Oprez: Mirisna ulja nisu prirodna ulja.
 • Kalupi

  Najbolje da si izradiš sam ili koristiš neke stare drvene posude od kolača. Možeš koristiti i kutiju za cipele, silikonske kalupe, pojedinačne kalupe. Bitno je samo da ih obložiš s papirom za pečenje (ako nisu silikonski) i taj papir možeš koristiti ponovno dok se ne podere. Papir ostane mastan, ali koristi ga slobodno i dalje.
 • Precizna vaga
  Vaga koja može mjeriti precizno u 1 gram. Stara vaga od bake za kolače sa cajgerom nije dovoljno dobra vaga.
 • Posude za rad
  Stare Tupperware posude od bake i mame vrste plastike PP (oznaka na posudi – broj 5 u trokutiću) tzv. polipropilen. Eventualno nehrđajući inox čelik za alternativu.
 Nemoj kupovati novu plastiku za ovo. Ne možeš miješati lužinu i raditi sa staklom, keramikom jer češ je oštetiti ili može doći do curenja.

Gdje u nabavku?

Ovaj postupak je cijela radionica. Nije zamišljen da pratiš recept, nego da ga stvaraš sam svaki puta kad radiš novi sapun.
U tome će ti pomoći online kalkulator. U ovom slučaju koristimo SOAPCALC.

Tvoj ulazni podatak za online kalkulator je težina ulja i superfatting level. Kalkulator će ti tada izračunati koliko moraš staviti vode i NaOH. Superfatting level je postotak koji označava koliko ulja ostaje u sapunu a da nije saponificiralo. To je višak ulja u sapunu koji se nije pretvorio u sapun. On često ide u praksi od 0,5 – 10%. Superfatting level od 1% znači da je u konačnom proizvodu odnosno sapunu ostalo 1% ulja koje se nije pretvorilo u sapun. Znači, u 100 grama takvoga sapuna imamo oko 1 gram ulja u svojoj originalnoj formi. Zašto to želimo? Kao prvo, moraš biti siguran da je cijela lužina (NaOH i voda) reagirala s uljem i da u tvojem sapunu nema skrivenog NaOH koji bi mogao naštetiti tvojoj koži. Kao drugo želiš da tvoj sapun bude agresivniji i da skida masnoće.  Superfatting level u ovom sapunu je 1%. Ovakav sapun ima “superfatting level” tek 1% što je malo iznad 0% da si siguran da unutra nema više lužine. 1% je dovoljno mali “superfatting level” da sapun bude agresivan i da na tvojem suđu ne ostaju masne fleke od samog sapuna. NIKAD NEMOJ STAVITI SUPERFATTING LEVEL 0%!

KORAK 1

Ulje mora biti u tekućem stanju. Napravi vruću kupku za ulje. U jednu posudu ulij vruće vode i stavi staklenke ulja da se griju i da se ulje otopi. Na vagu stavi veću PP posudu u kojoj češ miješati sapun. Ulij cijelo ulje. Izvaži masu ulja. U ovom sapunu koristimo 1609 grama rafiniranog kokosovog ulja.

 

KORAK 2

Kalkulator koji koristimo je SOAPCALC. Kalkulator je nešto složeniji. Ali ne brini, mijenjamo samo nekoliko ulaznih podataka.

Postupak:

 • pod brojem “1” odaberi “NaOH”;
 • pod brojem “2” odaberi “Grams”;
 • broj “3” ostavi kako je na slici;
 • pod brojem “4” unesi 1% za “superfatting level”;
 • pod brojem “4” ostavi 31 g/kg za “fragrance” što znaći da ćeš na kraju postupka u “trace fazi” dodati eteričnog ulja u iznosu 3,1% od ukupne mase ulja;
 • pod brojem “5” kod “Oils, Fats and Waxes” odaberi “Coconut Oil, 76 deg” te stisni dva put da se prenese isti na broj “6” pod “Recipe Oil List;
 • pod brojem “6” odaberi “g” za grame i unesi masu ulja koja je u ovom slučaju 1609 grama.

Pritiskom na “1. Calculate Recipe” te na “2. View or Print Recipe” kalkulator je izračunao da je za izradu sapuna potrebno 291,89 grama NaOH i 611,42 grama vode (zaokruži sve na 291 grama i 611 grama). Na ovaj način uvijek možeš kreirati svoje recepte! Prvo izvažeš svoja ulja a program će ti izračunati masu ostalih sastojaka. 3,1% eteričnog ulja iznosi prema kalkulatoru 49,88 grama.

Za napredne: Pogledaj rubriku “Soap Bar Quality”. Ovdje imaš ponuđene neke karakteristike koje će tvoj sapun imati. Na ovaj način znaš koliko će sapun biti tvrd, agresivan, s “conditioning” efektom, s koliko sapunice i mjehurića itd. Na ovaj način možeš dodati još željena ulja i mijenjati recept ako nisi dosegao željene karakteristike svojega sapuna. Ovo je jako korisno kad radiš “Shampoo barove” odnosno sapun za pranje kose.

KORAK 3

U zasebnim PP posudama izvaži vodu i NaOH. Oprez s NaOH da se ne praši pa da ne udišeš tu prašinu.

Izađi van, na balkon ili na terasu ili u dvorište. Ovaj dio postupka moraš raditi na otvorenom. 

Sipaj polagano kristale NaOH u ohlađenu prokuhanu vodu (nemoj sipati u još vruću vodu i NIKAD NE SIPAJ VODU U NaOH NEGO NaOH U VODU!). Promiješaj mješavinu drvenim štapićem. Otopina će početi isparavati i grijati se. Ovo je jedini opasni dio postupka. Makni se od ovih para i ne dopusti da ih udahneš ili da ti uđu u oči. Odmakni se, udahni friški zrak i ponovno promiješaj otopinu. Zaklopi posudu poklopcem da ne isparava. Otopina je sad reagirala i vruća je skoro do temperature ključanja. Ovisno o vanjskoj temperaturi dopusti otopini da se ohladi do nekih 50°C. Ulje je zbog tople kupke također još toplo i u tekućem obliku. Kad je ulje i lužina na ugodnoj toploj temperaturi od nekih 50°C ulij polagano lužinu u posudu s uljima uz lagano miješanje (NEMOJ ULIJEVATI ULJE U LUŽINU NEGO LUŽINU U POSUDU S ULJEM!)

KORAK 4

Miksaj! Uz pomoć štapnog miksera dobit ćeš kroz 10-15 minuta gusti bijeli “puding”. Sada ti je sapun u tzv. FAZI TRAGA  (TRACE PHASE). Za razliku od miješanja sapuna za pranje lica i tijela, ovaj sapun će otvrdnuti puno brže! Sad je trenutak za dodati eterična ulja i željene dodatke (suhi cvjetići, mineralne ili prirodne boje, grahorice, zelena glina, sjemenke itd.). Za ovaj sapun preporučujemo ili eterično ulje lavandina ili eterično ulje limuna. U ovom sapunu dodali smo eteričnog ulja lavandina, ukupno 49 grama ili 3% ukupne mase ulja u recepturi. Gornja granica mase eteričnih ulja neka ti bude 3% ukupne mase ulja u recepturi!

Eterična ulja ulij u “puding” i još jednom dobro izmiksaj.

KORAK 5

Na kraju sve zajedno umotaj u dva do tri ručnika da sapun ostane topao. Ovako zamotan kalup ostavimo u svojem domu, stanu, kući da se stvrdne.

KORAK 6

Nakon cca 4 – 8 sati (ovisno o količini koju radiš) vadiš sapun i režeš na željene kocke. Ovako narezani sapuni suše se u unutarnjem prostoru tjedan dana nakon čega postaju dobri za uporabu. Sapune čuvaš na suhom mjestu kako bi mogli stajati i dugi niz mjeseci pa i godinu, dvije, tri.

Sapun se pri korištenju namače i upija vodu. Bitno je da sapun koristiš s držačem za sapun u obliku rešetke kroz koju se višak vode može iscijediti. Ako se sapun ostavi na mokroj podlozi on će u sebe upiti vodu te se kao “puding” skinuti za vrijeme pranja.

Bravo! Napravio si svoj sapun za pranje suđa! Ako još nisi, pogledaj naš recept za 100% prirodan sapun za lice i tijelo! Sretno u stvaralaštvu!

uživaj!