Prirodni sapun za pranje kose (shampoo bar)

Uvod

Naše bake i djedovi su ga radili sami. Ponekad su promašili, ponekad je uspjelo. Mi sad radimo s kalkulatorima i svaki sapun je točan, dobar, siguran, i na kraju biorazgradiv i kompostabilan. Još ga zovemo i shampoo bar! Zašto baš sapun? Želiš maknuti jedan veliki dio svojeg plastičnog otiska, i želiš da u tvoj odvod i u prirodu odlazi samo 100% prirodno? Želiš malo kreative? Želiš uštedjeti novčiće? U jednom satu možeš napraviti kocku sapuna za višegodišnje pranje kose. Cijena takve višegodišnje kocke sapuna je oko 100kn – 200 kn. Ovaj sapun je 100% prirodan, veganski, biorazgradiv i kompostabilan. 

Potrebno vrijeme

1 sat rada (plus 1 – 3 mjeseci sušenja)

Malo teorije i sveti postulati

 • Ako ovo čitaš a još si malo dijete, molim te pitaj nekog odraslog da ti se pridruži.
 • Prije nego se upustiš u izradu sapuna za pranje kose (shampoo bara) molim te uvježbaj izradu sapuna za pranje tijela i lica. Isto možeš naučiti u našem receptu na ovome linku.
 • Uvijek imaj vode uz sebe. Ako se nekim slučajem poliješ lužinom isperi to dobro vodom. Neki vodiči za izradu sapuna preporučuju ocat za neutralizaciju. No iz pouzdanih izvora struke saznali smo da bi isti potez mogao rezultirati burnom reakcijom. Tako da lužinu radije isperi dobro vodom. Ako nešto špricne u oko operi isto mlijekom. Također, ako ti je potrebno uzmi zaštitne naočale, rukavice i radnu odjeću. Ako se pridržavaš svega napisanog opasnosti od ozljede nema.
 • Sapun koji češ raditi je za pranje kose. Možeš ga koristiti i za pranje tijela i lica.
 • Ovaj sapun radimo s raznim vrstama ulja. Ovo je naš recept. A kad se izvježbaš u izradi možeš kreirati svoje vlastite recepte. Ovaj sapun ima i funkciju conditionera. Svako vlasište je drugačije te za svoje potrebe morat ćeš naći omjere i vrste ulja koje tebi odgovaraju.

Što ti treba?

 • Razna ulja
  U ovome receptu koristimo ekstra djevičansko ulje masline, rafinirano ulje kokosa i badema, ekstra djevičansko ulje ricinusa, avokada i shea maslac (karite).
 • NaOH (natrij hidroksid, kaustična soda)
  Pogledaj u svojoj zajednici gdje ga se može kupiti. Mi ga kupujemo u “Boje i lakovi” u našem kvartu.
 • Obična prokuhana voda
  Prokuhaj vodu prije početka rada da se stigne ohladiti na sobnu temperaturu. Možeš kupovati demineraliziranu vodu ali nije potrebno. Ovako štediš novce i ne kupuješ plastičnu ambalažu. Za izradu ovoga sapuna za kosu (shampoo bara) možeš koristiti i ohlađeni čaj od kamilice.
 • Eterična ulja
  Kupuj samo prirodna eterična ulja. Oprez: Mirisna ulja nisu prirodna ulja.
 • Kalupi

  Najbolje da si izradiš sam ili koristiš neke stare drvene posude od kolača. Možeš koristiti i kutiju za cipele, silikonske kalupe, pojedinačne kalupe. Bitno je samo da ih obložiš s papirom za pečenje (ako kalupi nisu silikonski) i taj papir možeš koristiti ponovno dok se ne podere. Papir ostane mastan, ali koristi ga slobodno i dalje.
 • Precizna vaga
  Vaga koja može mjeriti precizno u 1 gram. Stara vaga od bake za kolače sa cajgerom nije dovoljno dobra vaga.
 • Posude za rad
  Stare Tupperware posude od bake i mame vrste plastike PP (oznaka na posudi – broj 5 u trokutiću) tzv. polipropilen. Eventualno nehrđajući inox čelik za alternativu.
 Nemoj kupovati novu plastiku za ovo. Ne možeš miješati lužinu i raditi sa staklom, keramikom jer češ je oštetiti ili može doći do curenja.

Gdje u nabavku?

Ovaj postupak je cijela radionica. Nije zamišljen da pratiš recept, nego da ga stvaraš sam svaki puta kad radiš novi sapun.
U tome će ti pomoći online kalkulator. U ovom slučaju koristimo SOAPCALC. Još jednom ponavljamo, prvo uvježbaj izradu sapuna za pranje tijela i lica. Isto možeš naučiti u našem receptu na ovome linku. Tvoj ulazni podatak za online kalkulator je težina pojedinih ulja i superfatting level. Kalkulator će ti tada izračunati koliko moraš staviti vode i NaOH. Superfatting level je postotak koji označava koliko ulja ostaje u sapunu a da nije saponificiralo. To je višak ulja u sapunu koji se nije pretvorio u sapun. On često ide u praksi od 0,5 – 10%. Superfatting level od 5% znači da je u konačnom proizvodu odnosno sapunu ostalo 5% ulja koje se nije pretvorilo u sapun. Znači, u 100 grama takvoga sapuna imamo oko 5 grama ulja u svojoj originalnoj formi. Zašto to želimo? Kao prvo, moraš biti siguran da je cijela lužina (NaOH i voda) reagirala s uljem i da u tvojem sapunu nema skrivenog NaOH koji bi mogao naštetiti tvojoj koži. Kao drugo želiš da tvoj sapun bude nježan i da ostane dio ulja na kosi i na vlasištu kao zaštitni sloj i sloj koji njeguje. Superfatting level u ovom sapunu je 5%.

NIKAD NEMOJ STAVITI SUPERFATTING LEVEL 0%!

KORAK 1

Ulja moraju biti u tekućem stanju. Napravi vruću kupku za ulja. U jednu posudu ulij vruće vode i stavi staklenke ulja da se griju i da se ulje otopi. Na vagu stavi veću PP posudu u kojoj češ miješati sapun. Ulij sva ulja. Izvaži masu pojedinih ulja. U ovom sapunu koristimo 1967 grama ukupne mase ulja. Ovo su omjeri za sapun za pranje kose s efektom conditionera. Ako ti treba više sapuna samo povećaj količine prema omjerima danim u nastavku. Također, ako ti sapun bude premastan ili želiš neke druge njegove karakteristike, mijenjaj omjere, dodaj neka druga ulja, oduzmi neka. Ono što sapunu daje pjenušavost je kokosovo ulje i ricinus. Ulje avokada ga čini više masnim. S vremenom češ naći svoj savršeni recept.

 • Ekstra djevičansko maslinovo ulje – 590 grama 30% 30%
 • Rafinirano kokosovo ulje – 627 grama 32% 32%
 • Ekstra djevičansko ulje ricinusa – 354 grama 18% 18%
 • Ekstra djevičansko ulje avokada – 98 grama 5% 5%
 • Rafinirano ulje badema – 177 grama 9% 9%
 • Shea maslac (karite) – 118 grama 6% 6%

KORAK 2

Kalkulator koji koristimo je SOAPCALC.

Postupak:

 • pod brojem “1” odaberi “NaOH”;
 • pod brojem “2” odaberi “Grams”;
 • broj “3” ostavi kako je na slici;
 • pod brojem “4” unesi 5% za “superfatting level”;
 • pod brojem “4” ostavi 31 g/kg za “fragrance” što znaći da ćeš na kraju postupka u “trace fazi” dodati eteričnog ulja u iznosu 3,1% od ukupne mase ulja;
 • pod brojem “5” kod “Oils, Fats and Waxes” odaberi željena ulja (ulje ricinusa se zove “castor oil”) te stisni mišem dva put da se prenesu ista na broj “6” pod “Recipe Oil List;
 • pod brojem “6” odaberi “g” za grame i unesi masu pojedinih ulja prema receptu.

Pritiskom na “1. Calculate Recipe” te na “2. View or Print Recipe” kalkulator je izračunao da je za izradu sapuna potrebno 278,28 grama NaOH i 746,32 grama vode (zaokruži sve na 278 grama i 746 grama).

Na ovaj način uvijek možeš kreirati svoje recepte! Prvo izvažeš svoja ulja a program će ti izračunati masu ostalih sastojaka. 3,1% eteričnog ulja iznosi prema kalkulatoru 60,88 grama. 

Za napredne i za nove recepture: Pogledaj rubriku “Soap Bar Quality”. Ovdje imaš ponuđene neke karakteristike koje će tvoj sapun imati. Na ovaj način znaš koliko će sapun biti tvrd, agresivan, s “conditioning” efektom, s koliko sapunice i mjehurića itd. Na ovaj način možeš dodati još željenih ulja i mijenjati recept ako nisi dosegao željene karakteristike svojega sapuna.

 

KORAK 3

U zasebnim PP posudama izvaži vodu i NaOH. Oprez s NaOH da se ne praši pa da ne udišeš tu prašinu.

Izađi van, na balkon ili na terasu ili u dvorište. Ovaj dio postupka moraš raditi na otvorenom. 

Sipaj polagano kristale NaOH u ohlađenu prokuhanu vodu ili ohlađeni čaj od kamilice (nemoj sipati u još vruću vodu i NIKAD NE SIPAJ VODU U NaOH NEGO NaOH U VODU!). Promiješaj mješavinu drvenim štapićem. Otopina će početi isparavati i grijati se. Ovo je jedini opasni dio postupka. Makni se od ovih para i ne dopusti da ih udahneš ili da ti uđu u oči. Odmakni se, udahni friški zrak i ponovno promiješaj otopinu. Zaklopi posudu poklopcem da ne isparava. Otopina je sad reagirala i vruća je skoro do temperature ključanja. Ovisno o vanjskoj temperaturi dopusti otopini da se ohladi do nekih 50°C. Ulje je zbog tople kupke također još toplo i u tekućem obliku. Kad je ulje i lužina na ugodnoj toploj temperaturi od nekih 50°C ulij polagano lužinu u posudu s uljima uz lagano miješanje (NEMOJ ULIJEVATI ULJE U LUŽINU NEGO LUŽINU U POSUDU S ULJEM!)

KORAK 4

Miksaj! Uz pomoć štapnog miksera dobit ćeš kroz 10-15 minuta gusti “puding”. Sada ti je sapun u tzv. FAZI TRAGA  (TRACE PHASE). Sad je trenutak za dodati eterična ulja i željene dodatke (suhi cvjetići, mineralne ili prirodne boje, grahorice, zelena glina, sjemenke itd.). Za ovaj sapun preporučujemo eterično ulje ružmarina za poboljšanje cirkulacije tjemena. U ovom sapunu dodali smo eteričnog ulja ružmarina, ukupno 60 grama ili 3% ukupne mase ulja u recepturi. Gornja granica mase eteričnih ulja neka ti bude 3% ukupne mase ulja u recepturi!

Eterična ulja ulij u “puding” i još jednom dobro izmiksaj.

KORAK 5

Na kraju sve zajedno umotaj u dva do tri ručnika da sapun ostane topao. Ovako zamotan kalup ostavimo u svojem domu, stanu, kući da se stvrdne.

KORAK 6

Nakon cca 24 sata vadiš sapun i režeš na željene kocke. Možeš ga pustiti izvan kalupa na zraku još dan ili dva da ti rezanje bude jednostavnije i da se sapun ne lijepi na nož. Ovako narezani sapuni suše se u unutarnjem prostoru 1 – 3 mjeseca nakon čega postaju dobri za uporabu. Sapun za pranje kose koji se sušio mjeseca dana zna ostaviti više masnoće na kosi nego onaj koji se sušio 3 mjeseca. Mi ih volimo ostaviti više mjeseci i tako sapuni postanu tvrđi i zreliji. Sapune čuvaš na suhom mjestu kako bi mogli stajati i dugi niz mjeseci pa i godinu, dvije, tri.

Sapun se pri korištenju namače i upija vodu. Bitno je da sapun koristiš s držačem za sapun u obliku rešetke kroz koju se višak vode može iscijediti. Ako se sapun ostavi na mokroj podlozi on će u sebe upiti vodu te se kao “puding” skinuti za vrijeme pranja.

Bravo! Napravio si svoj sapun za pranje kose! Ako još nisi, pogledaj naš recept za 100% prirodan sapun za pranje suđa! Sretno u stvaralaštvu!

uživaj!