Kako do ekološkog apartmana za najam?

Uvod

Sve je više apartmana za dnevni najam, ugostiteljskih objekata i nautičkog turizma. Sve je manje prostora koliko naše more i naš okoliš mogu izdržati. Ekološki apartman osigurava zdraviji ambijent, niže iznose računa, edukaciju onih kojim ekologija nije na prvom mjestu, zadovoljstvo onih koji upravo traže ekološki apartman, jako dobre recenzije itd. Hoće li te koštati puno više? Ne! Osnovne prilagodbe možeš napraviti već s jako malim troškovima u sklopu redovnog čišćenja i održavanja.

Što ti treba?

 • malo volje, namjere i inicijative,
 • ljubav za okoliš,
 • ljubav prema svojim gostima,
 • želja da učiniš ovaj planet boljim mjestom za život!

Što dobivaš?

 • viši komfor u apartmanu,
 • manje račune,
 • više pozitivnih povratnih informacija i recenzija (eng. feedback),
 • više popunjenosti i gostiju,
 • zdraviji ambijent,
 • manji ekološki otisak,
 • višu produktivnost,
 • mogućnosti dodatne zarade.

Kroz 4 godina uspješnog poslovanja i primjene mjera uštede energije, vode i osnovnih načela zero waste načina života (života s malo otpada) do sad smo dobili preko 280 pozitivnih ocjena (sve 5,0 od 5,0). Za vrijeme pandemije (2019.-2021.) i slabije posjećenosti naš apartman je bio pun. Ljudi dolaze zbog ugodnog prostora i ekološkog otiska. Osjećaju se ugodnije jer u apartmanu imaju sve kako bi mogli svoj boravak učiniti ekološki manje invazivnim. U našem apartmanu mogu i naučiti raditi prirodne sapune, dezodoranse, osvježivače zraka itd. Sve im je dano na raspolaganje. Troškovi našeg poslovanja nisu nimalo veći nego kod konvencionalnog apartmana. Dapače, kako radimo sami svoje sapune, šampone, osvježivače zraka, ukrase itd. troškovi su nam znatno manji.

Marko Capek

Vlasnik ekološkog apartmana i mag.ing.el. (energetika i zaštita okoliša)

Korak 1 – SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Ekološki certificirana sredstva za čišćenje dostupna su u svim našim velikim trgovačkim lancima i drogerijama a ima ih raznih. Često su nekoliko centi skuplja no kad pogledaš koliko čišćenja ćeš odraditi s njima ovaj trošak je zanemariv. Možeš ih u većim gradovima kupiti u rinfuzi ili dolaze u 100% recikliranoj ambalaži. Kažeš da ne čiste tako dobro kao konvencionalna sredstva? Ako vodiš dnevni najam apartman ti neće biti tvrdokorno prljav jer češ ga češće čistiti. Većina konvencionalnih sredstva za čišćenje ne bi smjela biti u prodaji jer su previše štetna. 

Što sve moraš naći u eko varijanti? Evo lista:

 • eko sredstvo za pranje suđa,
 • eko tablete za za suđericu,
 • eko prašak za pranje rublja,
 • eko sredstvo za pranje apartmana (kupaona, kuhinja, podovi itd.),
 • eko sredstvo za pranje WC školjke,
 • eko sredstvo za pranje stakla.

Uvedi Frosch, Ekover, ili dobar stari ocat! Zaboravi na varikinu, na Domestos, na Čarli. Znaš li da većina jedrilica ljeti na Jadranu ovo sve direktno pumpa u more?

Uz ovu novu naviku i tvoje ruke i ruke tvojih gostiju bit će sretne, a tvoj namještaj i podovi dugotrajniji.

Informativna pločica pokraj sudopera – Ekološki apartman u Zagrebu

Primjer nekih ekoloških sredstava za čišćenje dostupnih diljem RH (Izvor: www.frosch.eco)

Korak 2 – OCAT

Ocat je čudo prirode i neke stvari definitivno čisti najbolje. U apartmanu to je kuhalo za vodu i sva kuhala za kavu te bilo koje naslage kamenca, neugodnog mirisa i slično. Potrebno je samo zagrijati ocat do kuhanja, primjerice u kuhalu za vodu i kamenac se sav otopi. U octu u kuhalu namočiš i sve ono s čega treba skinuti naslage kamenca. Korištenje običnog alkoholnog octa u čišćenju apartmana doprinijet će daleko manjem ekološkom otisku. Obavezno kupi pakiranja u plastici PE koja se lakše reciklira (u usporedbi s PET ambalažom) i u većem pakiranju od 5 ili 7 litara. U octu možeš namočiti kriške limuna nakon što ga iscijediš. Sve to zatvoriš u staklenku i čekaš nekoliko tjedana. Ovo sredstvo za čišćenje ugodnog limunastog mirisa možeš koristiti za razna čišćenja kao primjerice WC školjke.

Primjer alkoholnog octa u PE plastici

Korak 3 – Papir

Recikliranjem papira štedi se drveće no za njegovu proizvodnju potrebna je voda i energija. To nam samo govori o tome da moramo štedjeti papir u svakom obliku te je korisno u apartman staviti savjete za njegovo savjesno korištenje i uštedu. Kako nam je trenutno u svijetu prijeko potrebno živo drveće predlaže se uporaba recikliranog papira. U ekološkom apartmanu jednostavno je upotrijebiti WC papir i kuhinjski papir od 100% recikliranog papira koji dolazi u 100% recikliranoj ambalaži. Ove proizvode sad već ima skoro svaka veća trgovina ili drogerija.

Primjer recikliranog WC papira u eko apartmanu

Korak 4 – Sapuni za goste, kozmetika itd.

Neke osnovne stvari koje gosti uvijek dobivaju prilikom ulaska u apartman su sapun za ruke, za tijelo i/ili kosu. Iste je moguće kupiti u eko izvedbi, bez plastične ambalaže te u rinfuzi, u većim pakiranjima s kojima puniš manja pakiranja prilikom svake izmjene gostiju. Ipak, ako želiš biti korak ispred i ponuditi nešto posebno, uradi svoj vlastiti sapun za tijelo i lice, za kosu ili za pranje suđa. Vjeruj nam na riječ kad kažemo da će ti se troškovi vidljivo smanjiti a u svojoj godini iznajmljivanja morat ćeš odvojiti samo jednom jedan sat za izradu. Ako usporediš to s nekoliko odlazaka u drogerije utrošit ćeš puno manje vremena ako isto uradiš sam. U svojem apartmanu možeš također napraviti i mali kutak gdje tvoji gosti mogu tvoje prirodne domaće proizvode kupiti i ponijeti kući. Ostavi im i recept kako si to mogu doma napraviti sami i započeo si cijelu lavinu dugoročnih pozitivnih promjena.

Evo ti naše besplatne radionice izrade:

Kad uradiš svoje prve kozmetičke pripravke svakako ostavi gostima i edukativni materijal i recepte da svu kozmetiku koju u apartmanu koriste i vide mogu i sami doma izraditi.

Neda ti se?

U našim drogerijama također postoje 100% prirodni sapuni i kruti šamponi domaćih brendova i cjenovno su prihvatljivi. Jedan primjer istih je domaća tvrtka Sapunoteka koja u lokalnim trgovinama DM-a nudi 100% prirodne sapune s morskom soli za cijelo tijelo za 1,65 EUR. Puno bolje od Axe gela za tuširanje i umjetno mirišljave suhe kože?

Primjer prirodnih sapuna za goste iz jednog ekološkog apartmana u RH (Izvor: www.odrzivizivot.net)

Izvor: Održivi Život, primjer prirodnih osvježivača zraka za goste iz jednog ekološkog apartmana

Primjer 100% prirodnih sapuna za tijelo i lice od domaće trvtke Sapunoteka (Izvor: www.dm.hr)

Korak 5 – Posteljine, ručnici, krpe

U našoj svakodnevici postalo je normalno da koristimo tekstile koji nisu sasvim prirodni. Pa tako se posvuda kriju poliesteri i drugi oblici sintetičkog plastičnog tekstila. Pranjem takvih materijala kao primjerice posteljina, deka, ručnika i krpa doprinosiš drastičnom povećanju mikroplastike i nanoplastike u našim vodama, morima i u konačnici našoj pitkoj vodi. Znaš li da se pranjem jedne flis majice u odvod ispusti i do 250 000 malih komadića mikroplastike? Mikroplastiku čine mali dijelovi plastičnog materijala, obično manji od 5 mm, koji uzrokuju zagađenje te kako plastika često sadrži dodatke kao što su stabilizatori i spojevi otporni na plamen te ostale potencijalno toksične kemijske spojeve, mikroplastika postaje opasna za sav živi svijet. Plastika u prirodi toksična je za biljke, životinje i ljude. Zaključak: Kada kupuješ nove posteljine, krpe, deke ili ručnike, kupi 100% prirodne materijale kao što su organski pamuk, vuna, lan i slično.

Primjer ručnika od 100% organskog pamuka

Korak 6 – Savjeti za uštedu

Aktivno sudjelovanje u uštedi energije i vode te smanjenju potrošnje i generiranja otpada jedan su od najvećih boraca za brigu o našem okolišu a uštedjet će ti dosta vremena i novaca. Ono što već sada možeš u svojem apartmanu je staviti savjete za uštedu kao primjerice:

 • Savjete za gašenje rasvjete i električnih uređaja kad u apartmanu nema nikoga
 • Smanjenje sustava grijanja tijekom zimskih dana
  Značajna ušteda se postiže smanjenjem temperature grijanja na 20-22°C tokom okupiranosti prostora te smanjenjem temperature grijanja na 17-18°C kada u prostoru nitko ne boravi, kada gosti izađu istraživati grad ili preko noći kad spavaju.
 • Smanjenje sustava hlađenja i klimatizacije
  Značajna ušteda se postiže ograničavanjem temperature hlađenja na minimalno 25°C ili na 7°C manju od vanjske temperature (primjerice ako je vani 35°C bilo bi nezdravo hladiti na manje od 28°C) te gašenjem sustava ako gosti izađu preko dana. Također, ponekad je dovoljno proluftati stan i ostaviti otvoren prozor bez korištenja sustava hlađenja.
 • Savjete za uštedu vode, deterđenata te drugih potrepština koje nudiš u svojem apartmanu.
 • Kada gosti krenu u grad možeš ih savjetovati da u svojoj kupnji ne kupuju nepotrebnu plastiku, da kupuju ekološki certificirane i lokalne proizvode, da sa sobom ponesu vrećice za višekratnu upotrebu koje mogu uzeti na korištenje iz tvojeg apartmana, spremnike hrane koje si im ostavio na korištenje i boce za vodu za višekratnu upotrebu koje mogu napuniti u apartmanu.

Primjer savjeta u jednom ekološkom apartmanu u RH

Voda iz slavine u Hrvatskoj je pitka te to svakako treba u apartmanima naglasiti. Često gosti toga nisu svjesni pa kupuju flaširanu vodu.

Primarna ideja je da tvoji gosti osjete kako se može živjeti dobro i ugodno a da pritom imaju daleko manji ekološki otisak. Na taj način mi ih pasivno educiramo. Kod nas u apartmanu gostima je raspoloživo sve da mogu živjeti bez da kupuju plastiku te prema načelima “zero waste” načina života. Mi im nudimo (na posudbu) višekratne vrećice za kupnju, staklene boce koje si mogu napuniti i nositi sa sobom, tupperware spremnike za hranu, edukativni materijal i recepte da svu kozmetiku koju u apartmanu koriste i vide mogu i sami doma izraditi.

Marko Capek

Vlasnik ekološkog apartmana i mag.ing.el. (energetika i zaštita okoliša)

Korak 7 – LED rasvjeta

Ovaj korak je jednostavan te financijski nije zahtjevan a možeš ga učiniti odmah i odmah češ početi štedjeti. Zamjeni svu rasvjetu s LED rasvjetnim tijelima. LED rasvjeta troši daleko manje nego uobičajene žarulje (5-10 puta manje od žarulje sa žarnom niti, a životni vijek im je od 10 do 50 puta dulji). Ako ne znaš kako odabrati rasvjetu posavjetuj se s prodavačima da tvoja rasvjeta ima dovoljno “lumena” da zamjeni staru žarulju te ako voliš žućkasto svijetlo biraj onu rasvjetu koja ima “temperaturu boje” od 2700 Kelvina (isto uvijek piše na pakiranju). Većinom će ti se investicija vratiti unutar par mjeseci do jedne godine.

Primjer ukrasnih LED žarulja, imitacija starinske žarulje

Korak 8 – Pametna regulacija

U sezoni grijanja bitno je da se gostima objasni da su zdrave dnevne temperature u apartmanu oko 20-22°C. Noćna temperatura i temperatura prostora za vrijeme kada nitko u prostoru ne boravi trebala bi biti oko 5-10% manja, primjerice 17°C. Isto tako ljetne temperature hlađenja trebale bi biti oko 25-26°C ili 7°C niže od vanjske temperature. Ono što se često događa je da se apartmani zimi griju na 24-26°C a ljeti hlade na 20-22°C. Ovakav režim je nezdrav i daleko poskupljuje troškove. Razumijemo da ne možeš prisiliti svoje goste i kontrolirati ih, no možeš im ponuditi savjete, educirati ih oko korištenja sustava grijanja i hlađenja, staviti male brošure sa savjetima i instalirati regulaciju sustava za lakše namještanje (primjerice pametni termostat, termostatske glave na radijatorima i slično).

Primjer namještanja termostata sustav grijanja (Izvor: Vaillant)

Preporuke za održavanje temperatura u pojedinim prostorima: Hodnik 14-17°C, Spavaća soba 17°C, Kuhinja 17-21°C, Radna soba do 21°C, kad nikoga nema kod kuće 16°C itd. Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje.

Marko Capek

Vlasnik ekološkog apartmana i mag.ing.el. (energetika i zaštita okoliša)

Korak 9 – Energetske oznake i energetska efikasnost

Ova mjera zahtjeva početnu investiciju. Svakako ne predlažemo da mijenjaš uređaje ako su oni još funkcionalni. No u nekim slučajevima se isplati. Primjerice ako u apartmanu imaš hladnjake koji su stariji od 20 godina.

 • Zamjenu hladnjaka starosti 20 g. ili više s novim energetskog razreda A+ ili više možeš danas ostvariti s investicijom od 300 EUR, godišnjim uštedama 90 EUR i periodom povrata sredstava od 3 do 4 godine.
 • Investicijom od 4 EUR za ugradnju štednog perlatora na slavinu s uštedom vode od 50%, godišnje češ štedjeti od 7 do 20 EUR i sredstva će ti se vratiti unutar jedne godine.
 • Jedna perilica posuđa energetskog razreda A++ ako godišnje odradi 280 ciklusa uz 2 ukućana koji je koriste će uz početnu investiciju od 400 EUR ostvariti godišnje uštede od 56 EUR u usporedbi s pranjem na ruke. Ovakva će ti se investicija vratiti za 6 do 7 godina.

Nitko od tebe ne traži da bacaš funkcionalne uređaje. No ako kupuješ nove biraj one s višim energetskim razredom jer će ti se inicijalna investicija vratiti kroz uštede u nekoliko godina.

Energetske oznake različitih uređaja

*Primjeri mjera, investicija i ušteda su rađeni od strane stručnjaka kroz projekt “Energetski savjetnici u kućanstvu”  te su potkrijepljeni mjerenjima potrošnje električne energije i vode.

Korak 10 – Malo Ljubavi i zadovoljstva

Sve što u Životu zalijemo s malo Ljubavi rasti će puno bolje. Zato gledaj na svakog svojega gosta kao da je došao tebi u osobnu posjetu. Nemoj dopustiti da ti najam apartmana bude samo “neka aktivnost” koju odrađuješ. Svaki puta kada spremaš krevet blagoslovi svoj prostor na način koji to voliš te s veseljem dočekaj goste. Ništa u ovom svijetu nije “zdravo za gotovo” pa tako niti ovaj posao. Vidjet ćeš kako će ti se sve mijenjati, kako češ djelovati na ljude, mijenjati svoje okruženje na bolje jer će promjena doći od samoga tebe. Budi prisutan i autentičan u onome što radiš. Nije bitno da stvari radimo sporo ili brzo koliko je bitnije da to radimo potpuno, prisno i kompletno.

Ne zaboravi čistiti s ljubavlju

Uživaj u svojem novom prostoru!